Zborovanje slovenskih jamarjev in raziskovalcev krasa

posted in: prireditve | 0

Gorjuša pri Domžalah

Jamarska zveza Slovenije in Društvo za raziskovanje jam Simon Robič Domžale sta organizirala jamarsko zborovanje, ki je potekalo od 15. aprila do 17. aprila 2005 v jamarskem domu pri Domžalah. Iz našega društva smo se prijavili Matej Kravanja, Miha Bernetič in Kristjan Rešaver. V Domžale smo prispeli v soboto zjutraj in bili presenečeni nad tako velikim in razkošnim jamarskim domom.

Nekaj minut po 9 uri so se začela strokovna predavanja, predstavitve in projekcije posameznih društev. Naše društvo je prikazalo kronologijo akcij in raziskovanj Brezna treh generacij.

Po kosilu pa je potekalo tekmovanje v hitrostnem plezanjem na 47 m visokem silosu. Med drugimi sta tekmovala tudi Matej Kravanja in Miha Bernetič. Uvrstila sta se med zlato sredino.

Ogledali smo si tudi Železno jamo in Babjo jamo.

Po večerji so bile na vrsti še ostale predstavitve in projekcije društev. Vse skupaj pa se je veselo končalo ob naši kanti refoška in steklenici madžarskega šnopca….

V nedeljo zgodaj zjutraj (7:00, MJAW…) smo se odpravili na usposabljanje za pripravnika jamarskega reševalca. Jamarji so se tehnično usposabljali na plezalni steni.

17.04.2005 NESREČA! Jamarska reševalna intervencija

Med kosilom pa so se vsi nadaljnji načrti takoj spremenili. Vodja JRS je prejel obvestilo, da je v breznu pri Goteniškem Snežniku, podor zasul jamarja. Skoraj vsi, ki smo sedeli pri mizah smo takoj sedli v avtomobile in z interventno vožnjo v slabi uri prihiteli na kraj nesreče.

Zdaj je šlo zares! Vsak je dobil svojo nalogo, midva z Matejem sva najprej označila pot od odcepa glavne ceste do kraja nesreče, zavarovala območje okoli brezna ter po navodilih opravljala določene naloge. Miha pa se je z oskrbovalno ekipo odpravil v brezno. Opremljanje jame, postavitev žičnice in vse ostalo je potekalo zelo natančno in hitro.

Reševanje se je zaključilo v poznih urah. Poškodovan jamar pa je bil srečno odpeljan v KC v Ljubljano. Po končani intervenciji pa smo vsi skupaj odšli na topli obrok hrane v gostilno. Bili smo izčrpani in kaput…

Več od nesreče si lahko preberete v članku iz časopisa SLOVENSKIH NOVIC.

Udeleženci: Matej Kravanja, Miha Bernetič in Kristjan Rešaver

foto: Kristjan Rešaver

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja