Bajsa Melonka

posted in: Raziskovanje | 0

Raziskovanje nove jame

Sončno majsko soboto smo izkoristili za raziskavo lanskega poletja lociranega vhoda v neregistrirano jamo. Po napornem iskanju vhoda smo v njegovi neposredni bližini naleteli na kmete, ki so pri spravilu drv s traktorjem obtičali na vlaki. Kljub temu, da so komaj 50 m od jame sekali in spravljali drva, za jamo niso vedeli. In ker na vhodu ni bilo znakov predhodnih raziskav smo se nadejali da bomo v jamo stopili prvi.

Lega jame

Po nekaj izmenjanih besedah z razočaranimi kmeti in fotografskem dokumentiranju neposredne okolice vhoda se je Miha podal v jamo. Sledila sva mu z Davidom. Na vhodnem delu, kjer se horizontalni rov prevesi v brezno, je bilo čutiti kar močan prepih iz jame. Sredi brezna je Miha naletel na star svedrovec. Ko smo vsi dosegli dno se je Miha lotil raziskovanja rovov. Z Davidom sva mu sledila in risala poligon.

Iz Vhodne dvorane smo preko pasaže prešli v naslednjo dvorano. Miha in David sta se spustila na dno, jaz pa sem raziskal polico in našel prehod preko naslednje pasaže v dvorano Skeletor. Na prehodu me je pozdravil kar močan prepih, ki se je v dvorani zopet porazgubil. Dvorana je lepo zasigana in premore kar nekaj zanimivih kapnikov in tvorb. Ena izmed njih je skulptura treh kapnikov, ki se združijo v enega odebeljenega. Skulptura grozljivo spominja na lobanjo. Dvorano smo poimenovali po tej tvorbi. Mogoče nadaljevanje jame se nahaja na koncu dvorane v podornem kamenju.

Bajsa Melonka

Kasneje sem se pridružil Davidu in Mihu, ki sta raziskala dvorano Ponora. Ime je dobila po večjem meandru v katerega se stekajo meteorne vode s površja. V njem prepiha ni bilo zaznati. Dno dvorane je dokaj izravnano. Na sredini se v nagomiljeni ilovici s površja kopiči voda v ponvici.

V jami smo še na nekaj delih odkrili sledove predhodnih raziskav (od stopinj v blatu, do širjenih pasaž in kopanj v podoru). Prav neverjetno se mi zdi, da se našim predhodnikom jama ni zdela vredna registracije! Kakorkoli, v jamo se vsekakor še vrnemo in morebiti najdemo prehod v nižje dele te skrivnostne jame.

 

Udeleženci: Matej Kravanja, Miha Bernetič in David Jurman

Foto: David Jurman

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja