Brezno treh generacij

Jamarski tabor: Čiščenje spodnjega podora

(1. – 3. oktober 2004)

Brezno treh generacij ostaja za Divaške jamarje še vedno glavna prioriteta v raziskovanju. Žal pa se stvari v jami odvijajo zelo počasi. Jamarji še kar lomimo zobe v ožinah 95 metrov pod zemljo. V blato in podorno kamenje skušamo skopati dovolj velik prehod, da bomo skozenj neovirano prenesli opremo za nadaljnje raziskave podzemnega toka Reke v smeri Škocjanskih jam.

Da bi čim prej dosegli zastavljen cilj smo v začetku meseca oktobra organizirali medklubsko delovno akcijo. Na pomoč so nam priskočili jamarji iz Semiča, Novega Mesta in Domžal. Namen akcije je bil razširiti ožine, ki se raztezajo na globini od 90 do 105 metrov ter sanirati podor, da iz njega ne bi padalo kamenje v spodnje brezno.

Akcija se je začela v petek, 1. oktobra ob 23h zvečer, ko se je v jamo spustila prva ekipa dveh jamarjev. V naslednjih dneh so se na 5 do 8 ur ekipe izmenjevale v jami pri kopanju in širjenju v podoru. Pri vhodu v jamo je bila postavljena baza z neposredno telefonsko povezavo z ekipo v jami in UKV povezavo s taborom pri Divaški jami v katerem so bili nastanjeni jamarji naslednjih ekip. V celoti se je pri delu izmenjalo 6 ekip, ki so skupno nadelale 37 ur. Akcija se je zaključila v nedeljo 3. oktobra ob 11.30. Ko je že kazalo, da bo podor uspešno razširjen in saniran se je le ta v zgodnjih nedeljskih jutranjih urah spet zasul. Na srečo sta ju domžalska jamarja, ki sta takrat delala v jami odnesla brez poškodb. Tako je prehod do Reke vsaj do naslednje akcije zopet zaprt.

 

POSNETEK DOGAJANJA :

Ekipa 1 se je v jamo spustila ob 23.15. Njen cilj je bil opremljanje brezna do Bivaka, pričeti s širjenjem spodnjih ožin ter ob povratku usposobiti telefonsko povezavo. S seboj sta imela 90m vrvi, 15 jeklenih vponk z matico in hruškasto vponko, bencinski vrtalni stroj Ryobi, električni vrtalni stroj Bosch. Ekipa se je vrnila na površje ob 4.25.

Ob 9.00 se je v jamo spustila ekipa 2. Sestavljala sta jo Peter Rogelj in Darko Hribar. Ob 9.45 sta prispela do Bivaka, vzpostavila telefonsko zvezo in pričela s širjenjem. Ob 12.10 sta se javila na telefon. Delo jima je šlo dobro od rok, veliko materiala naj bi se vsulo v brezno in širjenje lepo napredovalo. Ob 14.20 je ekipa sporočila, da se je Ryobi zapacal z blatom in zato crknil. Ker brez njega ne moreta več delati zato bosta končala z deli. Ob istem času smo iz Baze javili v Tabor naj se pripravi ekipa 3. Ob 14.39 ekipa 2 začela zapuščati jamo. Ob 15.15 je ekipa prišla iz jame in poročala o zagozdeni skali v ožinah pod Bivakom, ki onemogoča nadaljnje kopanje. Njena sprostitev bo cilj naslednje ekipe. Ob 15.05 je temperatura pri vhodu v jamo 13o, zunanja temperatura pa 21o.

Ob 15.45 se v jamo spusti ekipa 3 – Borut Lozej in Alojz Malenšek (mima). S seboj ima Ryobija od Novomeščanov. Ob 16.05 ekipa prispe do Bivaka in začne z deli. Ob 16.12 prihod novinarke Primorskih novic v Bazo. Ob 16.20 prihod domžalskih jamarjev v Divačo. Dve minuti za tem prihod Jaka-ta Jakofčiča v Bazo. Ob 17.05 se jamski telefon pokvari. Mlajša obiskovalka Baze se je spotaknila ob napajalno žico in jo skupaj vred z vtičnico polomila. Kristjan se loti popravila. Ob 17.13 vox spet dela, a je še razstavljen. Ob 18.22 vox popravljen. Ob 20.10 prvo javljanje ekipe iz jame. Končala sta z deli in se začenjata vzpenjat proti površju. Ekipa 4 obveščena v tabor. Ob 20.31 ekipa pride na površje in poroča, da je podor razširjen ter, da se kamenje ne posipa več. Vzpodbudno!

Ob 20.45 se v jamo spusti ekipa 4. Sestavljata jo domžalska jamarja Primož Kanič in Aleš Stražar. Ekipa v jami še ni bila, je pa dobila vsa potrebna ustna navodila o delih. Njen cilj je dokončno sanirati brežine podornega brezna pod bivakom in preprečiti nadaljnje posipavanje materiala v brezno. Ob 21.10 se ekipa javlja iz Bivaka, da bo pričela z deli. Ob 00.10 javljanje ekipe na površje, delo poteka po planu. Ob 00.47 odhod ekipe 5 v jamo. Tudi to ekipo sestavljata domžalska jamarja Jože Jerman in Andrej Bizjak. Pridružil se jima je še član našega društva Iztok Šturm. Ob 01.18 javljanje ekipe 5 iz Bivaka, začeli bodo z delom. Ob istem času prihod Iztoka v Bazo. Zaradi pokvarjene karbidovke mu je uspelo priti le do Dvorane Žibernove glave. Proti površju se je odpravil sam. Ob 01.35 se ekipa 4 prične vzpenjat proti površju in ob 02.13 pride do Baze.

Ob 03.35 javljanje ekipe 5 iz Bivaka. Vox posnetek (MP3 Format, 736,51KB) V podoru je prišlo do usada skal in blata! Posulo naj bi se vsaj 2m3 materiala. Pri tem naj bi bilo vse orodje, skupaj z vrtalniki vred, zasuto. Jamarja sta le prestrašena in nepoškodovana. O dogodku obveščen Tabor. Ob 03.48 pride ekipa 4 v Bazo. Ekipi 5 sporočita v jamo naj jo zapustita. Ob 03.58 je ekipa 5 zapustila Bivak in ob 05.07 pride na površje.

Ob 10.00 se na pregled stanja in reševanje orodja pripravlja ekipa 6. Sestavljata jo Aljoša Krivec in Aleš Stražar. Ob 10.10 se ekipa spusti v jamo. Ob 10.45 dosežeta Bivak. Orodje ni bilo zasuto, tudi kamenja v podoru ni bilo veliko. Po končanem javljanju odklopita slušalko in se napotita proti površju. Ob 11.11 prispe ekipa 6 skupaj z orodjem na površje. Ob 11.30 akcija končana!

 

Udeleženci :

– JD Divača : Aljoša Krivec (vodja), Iztok Cenčič, Borut Lozej, Kristjan Rešaver, Matej Kravanja, Iztok Šturm, David Jurman, Matej Bezeljak

– JK Novo Mesto : Marko Pavlin, Darko Hribar

– JK Semič : Peter Rogelj, Melenšek Alojz

– JK Domžale : Aleš Stražar, Primož Kanič, Jože Jerman, Andrej Bizjak

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja