Izžita luknja, Koblakovo brezno in Špajs v Koblaku

posted in: Raziskovanje | 0

Raziskave in meritve novih jam

Lega jame

Na ožjem območju blizu Divače sem našel nekaj vrtač z zanimivimi vhodi v jame. Vhodi niso registrirani zato smo se jih odločili podrobneje pregledati.

divaca_koblakovo_brezno_eV petek popoldne smo se tako z Mihom in Kristjanom odpravili do prvega vhoda. Nahaja se na robu vrtače in meri dobrih 30×30 cm. Spustil sem se v 12m globoko vhodno brezno in razočarano ugotovil, da je to tudi vse od jame. Dno je zasuto s kamenjem, ki so ga kmetje zmetali v jamo ob čiščenju ograd. Prepiha tudi ni bilo zaznati. Tako sem na hitro zmeril in skiciral brezence ter se dvignil na površje. Jamo smo poimenovali Izžita luknja.

 

Kar takoj smo se odpravil k drugem vhodu. Ta meri dobrih 60 x 30 cm. Vanj se je prvi spustil Miha. Ko je že mislil, da se bo zgodba ponovila, je našel prehod v nižje dele jame in prišel do dvorane. Za njim sem se v jamo spustil še jaz in skupaj sva se spustila cca. 30 m globoko. Miha se je nato spustil v notranje brezno do koder je še segala vrv a ni prišel do dna. Tako smo jamo le malo poslikali in se dvignili na površje. Naslednjič, ko se vrnemo jo bomo do konca raziskali in izmerili. Jamo smo poimenovali Koblakovo brezno.

Naslednji vhod tudi ni bil daleč. Njegove dimenzije so bile malo večje-dobrih 2x1m. Žal pa se je izkazalo, da tudi ta vodi v majhno jamo z zasutim dnom. Ozko brezno se spusti 26 m globoko in se konča na kupu kamenja, ki so ga očitno zmetali iz bližnjih ograd. Poimenovali smo ga Špajs v Koblaku. Za en dan je bilo dovolj jam in tako smo se počasi vrnili proti domu.

 

Zanimivo je, da so v vseh jamah sledovi prejšnjih jamarskih raziskav, vendar nobena izmed njih ni registrirana. Kaže, da nas v čaka precej pisarniškega dela.

Ekskurzije sta se udeležila: Miha Bernetič in Matej Kravanja. Kristjan Rešaver je bil v površinski ekipi.

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja