3D skeniranje Divaške jame

posted in: Divaška jama, Turizem | 1

Konec meseca janurja je ekipa mednarodnih strokovnjakov izvajala 3D lasersko skeniranje Divaške jame.

Delavci Inštituta za raziskovanje krasa ZRC SAZU in ekipa šestih angleških jamarjev je 26. januarja 2019, pod vodstvom Richarda Walters-Roo -ja opravila 3D lasersko skeniranje jame. Do meritev je prišlo preko Mednarodne speleološke zveze – UIS.

Pridobljeni rezultati so izjemnega znanstvenega pomena, saj se poleg oblike in lege rovov v prostoru ter vseh podrobnosti na stenah in na poti vidi tudi geologijo (plasti, prelome, razpoklinske cone). S poznavanjem vsega tega bodo speleologi lahko v bližnji prihodnosti dodatno interpretirali nastanek in razvoj jam.

V predogled objavljamo povezavo na video, ki ga je Richard Walters-Roo pripravil v nizki resoluciji:

En dan prej je ekipa skenirala tudi v Martelovi dvorani v Škocjanskih jamah. Pri tem je nastal naslednji video:

Martel Chamber
Martel Chamber

Nadja Zupan Hajna z IZRK poroča o preliminarnih rezultatih skeniranja Martelove dvorane.

Meritve in izračun: Richard Walters- Roo

Volumen: 2,55 milijona m3

Maks.: dolžina 314 m, širina 143 m, višina 158 m

Domet dvorane po velikosti: 11. na svetu, 2. v Evropi za Salle de La Verna (3,6 mio m3); vsekakor pa največji vodni rov v Evropi!

Meritve in izračun so primerljivi s podatki IZRK iz 90-tih let prejšnjega stoletja, ki so dali rezultat 2,1 milijona m3 (Mihevc 1994, 1998; Drole 1997).

Sicer pa se je v Škocjanskih jamah že opravljajo Lidar snemanje. Leta 2013 je bila posneta Velika dvorana. Za prispevek na Euromed 2014 v Limassolu so bili avtorji tudi nagrajeni.

https://www.researchgate.net/publication/274066510_New_approaches_to_understanding_the_world_natural_and_cultural_heritage_by_using_3D_technology_UNESCO’s_Skocjan_Caves_Slovenia

https://www.academia.edu/11655197/New_approaches_to_understanding_the_world_natural_and_cultural_heritage_by_using_3D_technology_UNESCO_s_Škocjan_Caves_Slovenia

https://www.academia.edu/9216193/3D_technologies_for_the_integrated_analysis_of_world_heritage_the_case_of_UNESCOs_Škocjan_Caves_Slovenia

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja