Brezno v Čotnikovi ogradi (video)

posted in: Raziskovanje | 0

Raziskovanje Brezna v Čotnikovi ogradi je v polnem zamahu. Ker se vhod v jamo nahaja nad rovi Galerije mrzle vode, za sifonom Škocjanskih jam, načrtujemo in izvajamo nadaljnje raziskave. Naš cilj je najti suhi prehod za sifon v rove sistema Škocjanskih jam.

Brezno v Čotnikovi ogradi

BVČO – Brezno v Čotnikovi ogradi je v celoti izkopano…..
Vhod je med Škocjanskimi jamami in Breznom treh generacij – Kačna jama. V jami kopljejo jamarji Jamarskega društva Gregor žiberna Divača in Jamarskega društva Sežana.

Objavil/a Jaka Jakofcic dne 21. september 2015

Vhod v jamo smo kot perspektiven dihalnik divaški jamarji poznali že v preteklosti. Šele po ugotovitvi, da se nahaja nad rovi Galerije mrzle vode v Škocjanskih jamah, smo postali nanj bolj pozorni. Prvi izkop dihalnika so opravili divaški jamarji na začetku 80. let prejšnjega stoletja pod vodstvom Rajkota Sile. V snegu, 15. decembra 2012 sta dihalnik obiskala Kristjan Rešaver in Iztok Cenčič, ki sta poročala o močnem prepihu. Šele ob močno naraščajoči Reki, dne 08.07.2014, sta Aljoša Krivec iz našega društva in Opara Bogdan (JD Sežana) začela z izkopom takrat zelo aktivnega dihalnika. Od takrat v breznu potekajo do danes redne raziskovalno kopaške akcije.

Jama je dobila ime po lastniku zemljišča na katerem leži vhod v jamo.

Fotogalerija: (foto: Kristjan Rešaver, JD Divača) in Jaka Jakofčič, JD Sežana)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja