Kačna jama

posted in: Kačna jama, Raziskovanje | 0

Tradicionalni poletni mednarodni jamarski tabor 2008

27.6. – 06.07.2008: Vroča raziskovalna ekspedicija

 

Sedaj že tradicionalni poletni jamarski tabor, ki ga v divaškem društvu organiziramo v sodelovanju s češkimi jamarji že peto leto zapored, je postregel z mnogimi odkritji. Najbolj presenetljivo je vsekakor odkritje večjega rova v Rovu človeških ribic, ki je dobil ime »Plzensky rov«. Pa gremo lepo po vrsti:

Nočni del jamarskega tabora (foto: Nejezchleb)

 

Glavna cilja letošnjega poletnega tabora sta bila usmerjena v raziskovanje Planivskega rova; iskati nadaljevanje rova na koncu zgornje etaže in raziskati manjše jezerce v breznu Lentilka. »Površinske« ekipe so raziskovale v Bukovniku, Nedohovem dihalniku in Bajsi Melonki. Poskrbljeno je bilo tudi za turistični del. Obiskali smo Divaško jamo, Škocjanske jame, Triglavco in se sprehodili po Krasoslovno naravoslovni učni poti »Divaški kras«. Nekateri smo vmes obiskovali prireditve ob divaškem občinskem prazniku, drugi so se raje namakali v morju.

Dnevni del jamarskega tabora (foto: Roth)

 

PLANIVSKY ROV:

Iskanje nadaljevanja na koncu zahodnega dela zgornje etaže Planivskega rova ni prineslo želenih rezultatov. Težaško kopanje »na slepo« se je do nadaljnjega prestavilo za nedoločen čas. Več uspeha je bilo v breznu Lentilka (-75 m) na dnu katerega je v stranskem rovu v manjšem jezercu ujeta voda (3×4 m). Na prejšnji ekspedicijah se je zaradi zanimive lege optimistično ocenilo, da se za jezercem rov nadaljuje. Kot se v jamarstvu le redko zgodi je bila realnost še lepša od prvotnih želja.

Kačna jama, Planivsky rov: Ivoš Záruba se pripravlja na potop (foto: Roth)

 

Kačna jama, Planivsky rov: Blatni bregovi jezerca otežijo že tako težke priprave na potop (foto: Roth)

 

V jezerce se je potopil jamarski potapljač Ivoš Záruba in že po nekaj zamahih v blatni mlakuži je dosegel kopno na drugi strani sifona! Kot se je izkazalo je v jezercu resnično sifon, ki vodi v nadaljnje rove. Tri metre dolg in poldrugi meter globok sifon vodi v 5 m široko in približno prav toliko dolgo dvorano. V njej se dviga visok kamin s katerega intenzivno kaplja. Prav mogoče je, da se jezerce napaja s tega vira. Na severni strani se dvorana z ozkim rovom navezuje na naslednjo, s podornimi bloki nasuto dvorano. Mimo njih se potapljač ni mogel splaziti. Raziskovanje tega dela tako ostaja prioriteta nadaljnjih ekspedicij.

Kačna jama, Planivsky rov: Vidljivost v blatni vodi je nična. Brez vrvice je potapljač izgubljen (foto: Roth)

 

Kačna jama, Planivsky rov: Vznemirljiv trenutek – »jama se nadaljuje!« (foto: Roth)

 

Celoten razplet močno spominja na Ogabno jezero. Upamo, da se bo raziskovanje tudi končalo z vsaj podobnim uspehom! Jezerce je dobilo ime po potapljaču »Zarubov« sifon.

Med letošnjim poletnim taborom se je izmerilo in izrisalo preostale stranske rove in kamine Planivskega rova, tako da v celoti meri dobrih 700 m!

Kačna jama, Planivsky rov: Kapniško bogat, 50 m visok kamin nad »Clean area« (foto: Nejezchleb)

 

 

LOKACIJE NA POVRŠJU:

Površinske ekipe so glavnino dela opravile na najperspektivnejši lokaciji – v Nedohovem dihalniku. V tej, nekaj več kot 10 m globoki poči, vije močan prepih, ki navdaja jamarje z upanjem, da vodi vse do Lojzovega podora v Kačni jami. V dihalniku so s stebrički podprli nekaj podornih skal in se prebili 5 m globlje. Nadaljevanje ovirajo ožine in podorno kamenje, ki smo jih postili za naslednje akcije.

Vhod v Nedohov dihalnik (foto: Roth)

 

Dela so se nadaljevala tudi v Bukovniku. V stranskem rovu na skrajnem desnem robu velike dvorane, ki sta ga začela raziskovati Stojan Sancin in Claudio Bratož, so prebili ožino in dosegli globino 8 m. Za napredovanje bo potrebno najprej razširiti rov saj so ožine prehude za resnejše poglabljanje. Tudi iz Bajse Melonke, še ene zelo perspektivne jame, so prišle novice o napredovanju v ožinah. Za večji napredek je žal zmanjkalo časa.

 

PLZENSKY ROV:

Ko je že vse kazalo na umirjen konec jamarskega tabora se je v četrtek 3. julija zvečer celotna situacija obrnila na glavo. Ekipa, ki je raziskovala v Rovu človeških ribic se je v tabor pri Divaški jami vrnila s presenetljivo novico – našli so nadaljevanje! Droben jamar Tomáš Prokeš se je splazil v ožine z željo podaljšati rov za kakšen meter ali dva. Kar ga je čakalo za dvema ožinama pa si ni mogel niti v sanjah predstavljati.

Kačna jama, Plzensky rov: Prehod iz Rova človeških ribic v Plzensky rov (foto: Jirka)

 

Pred njim se je v smeri S-J odprl 10 m širok in nad 100 m dolg rov z visokim kompaktnim stropom brez kaminov.

Kačna jama, Plzensky rov: Skozi ožine se pririnemo v prostorni rov (foto: Roth)

 

Nadaljnje raziskave ter meritve v petek in soboto so pokazale, da se rov razteza v smeri Vhodne dvorane in konča kakšnih 50 m pod njenim dnom. Možnih nadaljevanj rova je več, najzanimivejše pa je manjše jezerce (2×3 m). Voda v njem je jasna, pogled seže vsaj 5 m v globino. Velika možnost je, da se v njem skriva sifon zato bo predmet intenzivnih raziskav v prihodnosti.

Kačna jama, Plzensky rov: Tomáš Prokeš – prvopristopnik v Plzenskem rovu slikan nad jezercem (foto: Jirka)

 

Po meritvah sodeč se gladina jezerca nahaja na koti 165 n.m.v. kar je približno 12 m nad gladino vode v Rovu človeških ribic ter 15 m nad rovi podzemne Reke. Prvopristopnik je novo odkritje poimenoval Plzensky rov.

 

Kačna jama, Plzensky rov: Značilne rečne usedline – Plzensky rov (foto: Roth)

 

Videoposnetek: vhod v ožine Plzenskega rova. (.avi 10Mb)

Čas dopustov se je iztekel in tako smo v nedeljo, 6. julija zaključili Poletni tabor 2008. Z doseženimi rezultati smo več kot zadovoljni. Odkritih je bilo nad 200 m rovov in kopica možnih nadaljevanj zato vsi nestrpno pričakujemo prihodnje ekspedicije.

 

Udeleženci poletnega jamarskega tabora 2008 (foto: Roth)

 

 

Raziskovali so:

Hana Benešová, Veronika Čačková, Radim Dvořák, Tomáš Gavlas, Lukáš Jelínek, Pavel Kalenda, Ondřej Kalenda, Karel Kocourek, Ivana Kosíková, Miroslav Kotol, Sebastian Kovačič, Linda Kovačičová, František Musil, Radek Nejezchleb, Tomáš Pavelka, Vojtěch Pazderka, Jindřich Pernica, Míla Polívka, Hana Polívková, Tomáš Prokeš, Tomáš Roth, Jan Rovenský, Tomáš Šindelář, Martin Škrobák, Lukáš Smetana, Jiří Štěpánek, Petra Tomanová, Jana Vaňáčková, Helena Vysoká in Ivo Záruba.

Zapisal: Matej Kravanja, JD Divača

VIRI:

Roth T. 2009. »Raziskave v Kačni jami«. Divača, ZO ČSS 6-19 Plánivy. (osebni vir, julij 2008).

Mezinárodní expedice Kačna jama. 2008. http://www.planivy.cz (10.07.2008).

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja