Kačna jama

posted in: Kačna jama, Raziskovanje | 0

Jesenski raziskovalni jamarski tabor 2008

19.09. – 21.09.2008: Raziskovalna ekspedicija

 

Dobra dva meseca po preplavanem sifonu v Planivskem rovu so se sredi septembra raziskave nadaljevale. Ekipi čeških jamarjev se je tokrat pridružila trojica Madžarov iz kluba Papp Ferenc. Aktivnosti so potekale v novem Plzenskem rovu in Planivskem rovu.

Ekipa devetih jamarjev se je razdelila v trojke. Ena ekipa treh jamarjev se je odpravila raziskovat v Plzensky rov, druga kopat na konec zgornje etaže Planivskega rova, tretja pa raziskovat za Zarubov sifon v breznu Lentilka.

Sifon v Lentilki so preplavali vsi trije jamarji in na drugi strani pričeli z raziskovanjem. Najprej so splezali v kamin nad sifonom, ki pa se po 10 m konča v ozki razpoki. Nato so pregledali podor na severni strani dvoranice. Skozi ozke prehode se je lahko splazil le najbolj droben jamar – Radek. Dvoranica se nadaljuje v ozki blatni pasaži na dnu katere ponika manjši potoček. Ta se napaja iz ponvice na nasprotni stani dvorane. Prav tu menijo, da se nahaja nadaljevanje, zato bodo v naslednjih ekspedicijah dvoranico temeljiteje raziskali. Madžarska trojka je medtem že končala s kopanjem in priskočila na pomoč pri transportu raziskovalne opreme iz Lentilke v bivak v Zahodnem rovu. Ostali trije jamarji so medtem širili ožine v Plzensky rov za jutrišnji transport raziskovalne opreme.

In kot se je naslednje jutro izkazalo dela niso opravili dovolj temeljito.

Tomáš Prokeš – nad jezercem v katerega se je potopil Tomáš Roth (foto: Jirka, 2008)

Ožine iz Rova človeških ribic v Plzensky rov so bile prehude za potapljača Ivoša Zarubo, ki je bil zato primoran posoditi potapljaško opremo rezervnemu potapljaču – Tomasu Rothu. Cilj potopa je bil raziskati zanimivo manjše jezerce. Voda v njem je jasna, pogled seže vsaj 5 m v globino. In kot se je izkazalo je to tudi vse. Jezerce se stopnjasto oži do globine 5 m, kjer se konča brez vidnih nadaljevanj.

Po potopu je del ekipe začel s širjenjem perspektivne špranje v smeri aktivnega toka v Rovu človeških ribic iz katere se sliši žuborenje vode. Prav ta razpoka bo predmet nadaljnjih raziskav na prihodnjih ekspedicijah. Medtem, ko se je ekipa odpravila na zaslužen počitek v bivak sta se dva člana odprave vrnila na površje.

Zjutraj naslednjega dne sta pripravila vitel in pričela s transportom raziskovalne opreme. Okrog 12 h so na površje priplezali še zadnji člani septembrske odprave.

 

Raziskovali so:

ZO ČSS 6-19 Planivy: Radek Nejezchleb, Jindřich Pernica, Tomáš Prokeš, Tomáš Roth, Ivo Záruba, Dušan Waldman.

Papp Ferenc spleleo club: Laszlo Egri, Nelli Gemes, Gabor Marko.

Zapisal: Matej Kravanja, JD Divača

VIRI:

Roth T. 2009. »Raziskave v Kačni jami«. Divača, ZO ČSS 6-19 Plánivy. (osebni vir, september 2008).

Mezinárodní expedice Kačna jama. 2008. http://www.planivy.cz (23.09.2008).

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja