Brezno treh generacij

Jamarski tabor: Sanacija spodnjega podora

dscn6635Včeraj sta se v dopoldanskih urah spustila Miha B. in Aljoša K. širiti in čistiti spodnje ožine. Popoldan ob 16h pa sem se jima pridružil tudi jaz. »Čistilna« akcija je bila najbolj uspešna do sedaj, saj smo razširili skoraj vse spodnje ožine in očistili približno 5m3 materiala, ki je zgrmel v podnje brezno. Upam, da se ni kje zagozdilo.

Ožine pod »Bivakom« so postale prostorne in strme. V naslednjih akcijah bo potrebno spodnje prehode in vsa nestabilni material očistiti do žive stene. Spust v brezno je tako sedaj zaradi padanja velikih kamnov v globino zelo nevaren. Celotna akcija je trajala 11 ur.

Pa še ena zanimivost, ki lahko spremeni zgodovino raziskav podzemnega toka Reke: Pionirji divaškega krasa so nas zopet presenetili! V spodnjem podoru na globini 95m, tik nad breznom smo v podornemu kamenju našli ukleščene lesene moralčke. Kaj to pomeni? Kako so prišli tja? Zakaj ni bilo nikjer nič napisano? …?! Mislim, da se je postavilo vprašanje kdo je bil prvi na reki Reki pod Divačo!?!

Kačna jama, ti si ta.
Kdo je prvi videl tvoja dna?
Gregor Žiberna.
(Ljudska, ki kroži med starejšimi domačini)

Udeleženci : Aljoša Krivec, Kristjan Rešaver, Miha Bernetič

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja