Jama v Bukovniku

posted in: Jama v Bukovniku, Raziskovanje | 0

Plezanje kaminov – drugo raziskovanje

Nedelja po Martinovem 2017

Proti jami smo se ob 11 h odpravili Albert, Mario, Luka in zapisnikar. Prva dva sta najprej s krajšo vrvjo preopremila nižji kamin v Stranski dvorani in se kasneje povzpela na Polico razsvetljenja po notranji strani. Nanjo sva z Luko splezala iz spodmola. Ob 13.45 h je Luka začel vzpon do zadnjega sidrišča v Centralnem kaminu. Približno ob istem času je iz jame odšel Albert in med spustom preopremil smer v spodmol. 

foto: Mario Benkoč

Ob 14.05 h je Luka nadaljeval s plezanjem v kamin. Plezal je levo navzgor in zaradi pomanjkanja dobrih pritrdišč prečil steno po diagonali levo do manjše luknje – vbokline v steni, 10 m nad sidriščem. Plezanje so oteževale tudi deloma mastne in prhke sigaste stene. V luknji, ki predstavlja vstop v severni kamin je zavrtal drugo sidrišče in počakal, da sem prižemaril do njega. Rov se tu začne ožat iz okrog 15 m premera na okrog 5 m premera. Tik pod luknjo se mi je med vzpenjanjem podrlo edino pritrdišče, ki ga je Luka pri plezanju postavil med sidrišči.

Ob 16.15 h je Luka nadaljeval z vzponom proti vrhu. Po severni strani se je povzpel nekoliko desno mimo temno rjave sigaste kope, s katere visijo čipkasto porozne in prhke, okrog meter dolge zavese. Nadaljeval je levo nad luknjo in se po NW steni povzpel še slabih 10 m navzgor v vrh kamina. Zadnje sidrišče je zavrtal okrog 3 m pod stropom ob 17.10 h. Cilj je bil s tem dosežen. Kamin sva uspešno preplezala in opravila zelo zahteven prvenstven alpinističen vzpon v jamskem ambientu. Preplezano linijo je Luka poimenoval »Pot iz sveta senc«.

foto: Mario Benkoč 

Vrh kamina se kupolasto in hermetično zapre. Čutiti je bilo le rahlo termično dviganje toplega zraka. Med žemarjenjem do vrhnjega sidrišča sem se zagugal do stranske police na E strani kamina, kjer je bilo opaziti kar nekaj guana, netopirjev pa ni bilo.

foto: Mario Benkoč 

Med najinim plezanjem je Mario raziskal 6 m globoko brezence na E strani Police razsvetljenja. To se v ožji špranji še nadaljuje, a bi jo bilo potrebno širiti. Ob 17.50 h se je Mario spustil na dno spodmola, kjer ga je pričakala Sitka. Dobre pol ure kasneje sva se jima pridružila še z Lukom in uspešno zaključila raziskovalni dan.  

 

Udeleženci: Mario Benkoč, Luka Biščak, Matej Kravanja, Albert Ličan. 

Zapisnikar: Matej Kravanja

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja