Škocjanske jame

posted in: Raziskovanje, Škocjanske jame | 0

Drugi potop v Marchesettijevem jezeru

23.06.2012: Raziskovanje Galerije Mrzle vode – stranskega rova za sifonom

V soboto, 23.6.2012 smo ponovno (po 19.11.2011) izvedli potop v odtočni sifon Škocjanskih jam. Namen potopa je bil poskus nadaljevanja raziskav na koncu Zalitega kanala, kjer Reka vstopa v drugi sifon in nadaljuje svojo pot v smeri proti Kačni jami.

V četrtek, 21.6., smo v jamo odnesli nekaj opreme, ter si šli pogledat stanje v vodi. Vidljivost je bila obetajoča. V soboto zjutraj smo se torej zbrali na parkirišču pred info. centrom PŠJ, se opremili in odšli v jamo.

Opremo smo do sifonskega Marchesettijevega jezera na koncu Škocjanskih jam dokaj hitro prinesli, pomalicali in ob 11h sta bila potapljača pripravljena za vstop v vodo. Nekaj minut po vstopu, sta priplavala na površje z novico, da je vidljivost na globini 10m izredno slaba. Torej posledica izjemno nizkega pretoka ter povišanih poletnih temperatur vode sta naredila svoje, v vodi so se že začeli razmnoževati mikroorganizmi…

Novica je pomenila, da pogoji za nadaljevanje raziskav proti Kačni jami žal niso ugodni. Odločili smo se, da skozi sifon vseeno poskusimo, ker ga potapljača že poznata, ter za sifonom opravimo meritve stranskega rova imenovanega Galerija mrzle vode, po katerem priteka majhen potok in se preko čudovitih ponvic izliva v samo strugo Reke. Rov je bil iz prejšnjih raziskovanj že poznan, vendar ni bil nikdar natančno pregledan in tudi ne izrisan.

Sifon je najprej uspešno preplaval Simon ter napel vrvico. Po vrnitvi iz sifona sta se potapljača opremila z opremo za merjenje ter se odpravila nalogi naproti. Po dobrih štirih urah dela sta se vrnila z novico, da je rov uspešno izmerjen. Sledilo je preoblačenje, pospravljanje opreme ter povratek iz jame. Ob 20:40 uri, smo se vsi jamarji vrnili na površje. Prijetno utrujeni smo nazdravili uspešni akciji.

Rezultati meritev so pokazali, da je rov dolg 475m, dimenzij približno 10×20, ki se v smeri S/J, kot je to tipično za sistem Kačne jame (v tej smeri namreč potekajo prelomne cone), nadaljuje proti Divaškemu Gabrku in proti Vremščici. Z raziskovanji nameravamo nadaljevati, ko bodo za to dani pogoji.

Pri raziskavah je sodelovalo deset jamarjev:

– JD GŽ Divača: Borut Lozej, Kristjan Rešaver, Sebastjan Žagar.
– JD Sežana: Rosana Cerkvenik, Jaka Jakofčič, Branko Pipan.
– JD SR Domžale: Simon Burja.
– Park Škocjanske jame: Borut Peric, dr. Gordana Beltram in Maruša Markočič.

Zapisal: Borut Lozej

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja