Raziskovanje jame Obrh Čolniči pri Cerkniškem jezeru

posted in: Raziskovanje | 0

 

Jama Obrh Čolniči se nahaja na jugovzhodnem zaledju Cerkniškega polja na območju podzemnega toka Obrha med ponorom Golobina in izvirom Cemun. Z 2700 m dolžine je druga najdaljša jama v občini Loška dolina. Skupaj z najdbami kosti jamskih medvedov, jamskih živalic, količino in smermi voda, ki se v jami združujejo ima jama ne le lokalni in regionalni ampak tudi državni pomen. Vode odkrite v jami pomenijo potencialno zalogo pitne vode tudi v sušnih obdobjih. Na ožjem Notranjskem verjetno tako pomembnega jamarskega odkritja ni bilo že od časov Valvasorja dalje.

Lega jame Obrh Čolniči

Raziskovanja jame 25. avgusta 2012 sta se udeležila tudi člana našega društva, Kristjan Rešaver in potapljač Sebastjan Žagar. Tako je Kristjan strnil vtise z raziskovanja:

 V soboto smo obiskali oz. raziskovali jamo Čolniči pri Cerkniškem jezeru. Simon Burja se je potopil v 3 sifone in vseh našel morebitno nadaljevanje. Jama je zelo nenavadna (jaz take nisem vajen) vodna, zahtevna in in tudi malo »zajebana«. Noter skoraj ni kapnika, vse stene so skoraj črne, veliko ožin in veliko puzenja. Na koncu jame pa se odpre ogromna dvorana cca. 110 x 40 m z sifonom. V jami smo bili od 9 do skoraj 16 ure. No, danes me pa vse boli… zdaj pa ne vem al od puzenja al od sobotno-nedeljskega plesanja na občinskem prazniku do 2:30 ure…. Sem moral še mojo ženko zadovoljiti 🙂 

Raziskovanja s se udeležili:

Sebastjan Žagar, Vastja (potapljač iz Kopra), Vasko (axle), Rosana Cerkvenik, Jure Jakofčič, Bojana Fajdiga, Mitja Prelovšek, Matej Kržič, Simon in brat Burja ter Kristjan.

Fotogalerija: (foto: Kristjan Rešaver)

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja