Škocjanske jame

posted in: Raziskovanje, Škocjanske jame | 0

Priprave na potop

08.09.2011: Ogled stanja v odtočnem sifonu v Marchesettijevem jezeru

 

Raziskave podzemnega toka Reke in poizkus povezave Škocjanskih jam s Kačno jamo so v polnem zamahu. Maja in julija smo poskušali raziskovati povezavo gorvodno, to je iz Kačne jame proti Škocjanskim jamam. Predvsem zaradi lažjega transporta opreme pa smo se sedaj, po dogovoru s Parkom obločili, da raziskave opravimo dolvodno, v smeri toka Reke skozi Škocjanske jame. Po celih osemnajstih letih smo ponovno začeli raziskovati Škocjanske jame po toku Reke proti Kačni jami!

 

V poletnem času in v jesenskih mesecih smo tako uredili jamo za transport opreme, potapljači pa so si ogledali teren. Izvedenih je bilo pet akcij, na katerih smo s poti čistili glino, ki sta jo za sabo pustili večji poplavi leta 2008 in 2010. Z vrvmi in jeklenicami smo opremili prečnice čez reko in ob reki ter na nekaterih mestih namestili nove kline.

Ena takih akcij je bila tudi 8. septembra 2011. Tisti dan  smo opremili jamo in pregledali vidljivosti v sifonu za nadaljnji potop. Zaradi nizkega vodostaja in ničnega pretoka Reke je bila zelo slaba vidljivost. Zato se je načrtovani potop preklicalo in ga prestavilo na čas, ko bodo hidrološke razmere primernejše.

Raziskovali so: Simon Burja JD Domžale, Borut Lozej, Mitja Maružin, Sebastjan Žagar in Kristjan Rešaver (JD Divača).

Zapisal: Kristjan Rešaver

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja