Kačna jama

posted in: Kačna jama, Raziskovanje | 0

Drugi potop v pritočni sifon

02.07.2011: Skozi Žagarjev sifon do Divaškega ponosa

 

V soboto 2.7. smo opravili 2. potop v pritočnem sifonu na jezeru Phare. Dostop je potekal skozi Brezno treh generacij (B3G). V sifon so se potopili trije potapljači in sicer Simon Burja, Sebastjan Žagar in Aljoša Krivec.

Za izvedbo potopa smo čakali na nizek rečni vodostaj. Na dan potopa je bil vodostaj reke minimalen. Pri potopu se je izkazalo, da minimalen vodostaj ni najboljša varianta. Nizek vodostaj povzroči premajhen pretok vode skozi sifon. Visoka tempera vode v poletnih mesecih in velika količina organskih snovi v njej povzroča razraščanje mikroorganizmov kar je razlog za zmanjšano vidljivost. To je potrdil tudi vodja potapljaške ekipe Sebastjan Žagar. Tako je zaradi slabe vidljivosti bil otežen že potop v prvem sifonu, ki je bil preplavan na predhodni akciji. Kljub vmesnemu dvigu pretoka reke na 30m3 v sekundi, se je na srečo vrvica iz predhodnega potopa v sifonu obdržala in tako olajšala potop.

Prvi sifon je dolg ca. 200 m, širine ca. 3+ ter višine 4+. Globina pa je ca. 12 m. Na drugi strani se nahaja velika dvorana. Sifonsko jezero je dolgo 50m, po jezeru se rov nadaljuje v dolžini 150 do 170 m. Rov je visok od 20 do 30 m ter 50 m širok. V rovu se nahajata dva stranska rova, ki pa nimata nadaljevanja. Eden od njiju se zaključi v sifonskem jezercu. Padec vode v celotnem rovu je zelo majhen. Po rovu Reka teče po desni strani, gledano dol-vodno. Reka v rov priteče iz sifonskega jezera.

V  jezero se je prvi potopil Simon in po cca. 1 uri izplaval. Simon je plaval približno 200 m daleč v sifon vendar mu zaradi izredno slabe vidljivosti izhoda iz sifona ni uspelo najti. Le ta je znašala od 0,5 do 1 metra. Med potopom je dvakrat prišel na površje, vendar v manjših jamskih prostorih. Po vrnitvi je sledil drugi potop, ki ga je izvedel Sebastjan, ki je izplaval po cca. 30 minutah.  Tudi njemu izhoda iz sifona ni uspelo najti. Sebastjan je potegnil še dodatnih 100 m vrvice in iskal prehod v še ne raziskanem delu sifona. Glede na čas kateri je bil v naprej dogovorjen, so potapljači morali zapustiti novo odkrite dele in se vrniti nazaj do jezera Phare, kjer jih je čakal preostali del ekipe. Sproti je bila izmerjena in skicirana dvorana za sifonom, ki je dobila ime Divaški ponos in pa sam sifonski rov, ki je dobil ime Žagarjev sifon. Potop in raziskave na drugi strani prvega sifon so trajale skoraj šest ur.

Po končanem potopu smo vso opremo z čolnom transportirali na brzice in dvignili na vrh Peščene dvorane približno 80 m nad Reko na poševno polico pri oknu in od tam do pod brezna še kakšnih 20 m višje. Tu se je transport opreme ob 1 uri zjutraj zaključil. Ekipa je bila preutrujena, da bi z delom nadaljevala. Iz jame so bili izneseni le najpomembnejši deli opreme. Ostalo opremo pa nameravamo iznesti iz jame v prihodnjih dneh.  V ekspediciji je sodelovalo 16 oseb, trajala je 23 ur.

V imenu jamarskega društva Divača se vsem udeležencem, ki so pri potopu sodelovali, zahvaljujemo za pomoč. Zahvaljujemo se tudi našim sponzorjem in sicer: Anthron d.o.o. Izola, Gostilna Malovec Divača, Elmar Marko Svetina s.p., Biomar d.o.o., studio Meander Stojan Lipolt s.p. in družini Suša iz Divače.

Raziskovali so:

  • JD GŽ Divača: Miha Bernetič, Borut Lozej, Mitja Maružin, Aljoša Krivec, Mirko Šebart, Iztok Cenčič, Matej Bezeljak, Sebastjan Žagar in Kristjan Rešaver
  • JD Sežana: Jaka Jakofčič in Rosana Cerkvenik JD Sežana,
  • JD Dimnice: Rok Stopar, Matjaž Žetko in Robert Grilc,
  • JD Domžale: Simon Burja,
  • JK Železnicar Ljubljana: Primož Gnezda in Sašo (sodeloval 30.6.)

Zapisali: Kristjan Rešaver, Borut Lozej in Sebastjan Žagar JD Divača

V novicah: O dogodku se je tudi poročalo. Na linku je izsek iz oddaje Danes do trinajstih na RTV Slo; 13.07.2011

Fotografije: Kristjan Rešaver, Borut Lozej in Jaka Jakofčič

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja