Kačna jama

posted in: Kačna jama, Raziskovanje | 0

Prvi potop v pritočni sifon

07.05.2011: Skozi B3G v Kačno jamo

S Sebastjanom sva se v petek (04.05.2011) na zelo hiter način dogovorila, da skočiva na reko pogledati jamo in locirati vhod v pritočni sifon. Prvi namen je bil samo z masko brez potapljaške opreme. To sem sporočil še Aljoši, na kar je tudi on povedal, da se bo pridružil. Sebastjan pa je poklical še njegovega kolega (ravno tako potapljača) Simona Burjo in ga povabil, da naj gre z nami. Po krajšem premisleku je tudi on potrdil in iz majhnega potopa smo organizirali pravi potop.

Aljoša, Simon in Sebastjan na rtu na koncu Phare jezera. Priprave na potop.
Aljoša, Simon in Sebastjan na rtu na koncu Phare jezera. Priprave na potop.

Sebastjan je pripravil 4 velike transportke, jaz sem imel še eno z foto opremo in hrano, 30m vrvi ter spodaj me je čakal še čoln, Aljoša pa z vso kovačijo in vrtalnikom. Skupaj za štiri osebe ogromno opreme. Rečni vodostaj pa je kazal na 0,4 m3/s kar je idealno za take akcije. Ob 10:30 smo se vsi dobili in ob 11:30 štartali v brezno.

Od vhoda do dvorane Žibernove glave (-40m) smo si transportke podajali. Od glave do poličke (-60m) smo vse spustili po dodatni vrvi, naprej do Bivaka (-90m) je vsak eno oz. dve zavezal pa pas. Od Bivaka pa do meandra (-120m) spet po dodatni vrvi in ravno tako ob meandra do šumeče dvorane (-150m). Potem smo še prenesli do okna nad 70m vertikalo, kar je Aljoša pripravil novo sidrišče in dvakrat spustil transportke direktno do brzic.

Simon pomaga Sebastjanu pri nadevanju opreme.
Simon pomaga Sebastjanu pri nadevanju opreme.

Reko smo dosegli točno ob 16:00. Ob 17. uri smo z čolnom vsi skupaj z opremo prispeli do rta na koncu Phare jezera. Pri čolnarjenjem sem opazil »pravo« okno nad reko in to velik kanim kjer ni videti konca oz. kam zavije. Če ga bi poizkusili preplezati, bi morali začeti nabivati fikse kar iz čolna. Zanimivo, da pri prejšnjem obisku sva ga z Mihom spregledala.

Na rtu se je začel Sebastjan pripravljati na potop in ob 18 uri se je potopil. Vhod v sifon je zelo hitro našel in po 45min se vrnil in od velikega veselja zakričal »smo na drugi strani«. Po vrvici smo ugotovili, da je sifon dolg cca. 200m in povprečno globok 12m. Vidljivost je bila cca. 2-3 m. Na drugi strani sifona pa je zagledal podobno »tiho« dvorano, kot pred sifonom. Dvorano je težko ocenil, koliko je dolga (od 50-100m) in se zaradi varnosti vrnil nazaj.

Ob 20:00 smo se začeli vzpenjati proti Oknu, kar je Aljoša začel s pomočjo bloka dvigovati težke transportke. Najprej dve 18 kg jeklenki in potem še štiri ostale transportke. Jeklenki in čoln smo pusti 70m nad reko pri oknom, saj so še vedno uporabne in jih bi pri naslednjem potopu potrebovali. Iz jame smo prišli ven ob 01:00 uri.

 

Raziskovali so: Kristjan Rešaver, Sebastjan Žagar, Aljoša Krivec iz JD Divača in Simon Burja iz JD Simon Robič Domžale.

Zapisal: Kristjan Rešaver, JD Divača

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja