Jama Globočnina

posted in: Raziskovanje | 0

Ogled in meritve jame

Jama se nahaja na samem južnem robu udornice Bukovnik ali Bukove doline. Rob je dokaj skalovit in težko prehoden, vhod v jamo pa ni viden dokler ne pridemo skoraj do njega. Priporočamo dostop z zgornje strani navzdol in ne iz udornice navzgor. Okolica na robu je zaraščena z grmičevjem in termofilnim panjevskim gozdom.

 

Lega jame

Vhod v jamo je dokaj velika vzdolžna odprtina dimenzij 2 x 5 m, ki se odpira nad prvo etažo rovov. Vhodno brezno je lahko preplezljivo in ne potrebujemo nobene opreme. V tej etaži je še vidna zunanja svetloba.

Proti koncu rova se odpre brezno v spodnje etaže. čeprav zgleda globoko se ga da z malo spretnosti brez težav preplezat in spustit nižje. Tu šele zaslutimo za kakšno jamo pravzaprav gre. Nastala je kot razpoka, ko se je udrla udornica Bukovnik. Po je vidna po celi globini jame, rovi nastajajo v smeri po i, etaže pa so nastale kot posledica zaklinjenega kamenja v po i. Najzanimivejši del jame se odpira pod notranjim breznom. Na dnu melišča se levo navznoter, v smeri po i, v ožini nadaljuje umetno prekopan rov. Po 5 metrih preide v naravne rove. Stanje je tu dokaj kriti no saj nam z leve grozi ni kaj stabilen podor ilovice in kamenja. Na koncu rova nam v o i pade na veliko skalo napisan grafit »Jaka« in »JDS« ter puščica v podor.

Z Mihom sva najprej ocenila situacijo. Med podornimi skalami se je očitno nadaljeval rov, tudi kamenje je kar globoko padalo v neznano. V celotnem rovu nas spremlja dokaj močan prepih, ki ponikne v teh skalah. Kljub nevarnosti sva začela z izkopavanjem in pazljivim premikanjem skal. Med kopanjem se je ve krat premaknil celoten podor, zato sva kopanje raje preusmerila v stabilnejše dele. Po urah premikanja in kopanja sva prodrla v nižjo etažo. Sledilo je razočaranje. Spodnja etaža je še bolj nestabilna in nevarna od zgornje, nadaljevanje pa se skriva za zaklinjenimi skalami, kjer brez kopanja ne bo šlo.

 

Prepih v jami nakazuje na nadaljevanje in celo morebitno povezavo z večjimi podzemnimi prostori. Žal je situacija v podoru vse prej kot primerna za nadaljnje raziskovanje.

Ekskurzije sta se udeležila: Miha Bernetič in Matej Kravanja

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja