Velika Piromanka

posted in: Raziskovanje | 0

Raziskovanje nove jame

Vhod v jamo se nahaja na skalnatem robu plitve in majhne vrtače. V neposredni bližini vrtače ( 20m ) se nahaja opustela kamnita pastirska hišica ter vhod v jamo Male piromanke.

Lega jame

Na dnu 8 metrskega brezna se na levo stran odpira meandru podobna poč, visoka 3m, ki pa se po nekaj metrih konča. Na desno stran se rov nadaljuje po blagem melišču navzdol do manjše dvorane. Tu je rov širok 2 m in prav toliko visok. Na dveh odsekih se v strop dvigata lepo zasigana kamina. Pod stropom se rov odcepi v manjši naraven most, na katerem se nahaja ponvica. Tu je zaznati rahel prepih, ki je ob našem obisku pihal iz jame. Po 10 m spusta po melišču pridemo v 10 m dolgo in 5 m široko dvorano, ki se v kaminu dviga do 7m visoko. Stene so lepo zasigane, iz stropa visijo do 30 cm dolgi stalaktiti in manjše bledikave valovite zavese. Na stenah ni mogoče prezreti podpisov predhodnikov. Iz njih je razbrati, da so bili člani tržaškega kluba »trideseti oktober« (za njih značilen podpis »xxx«) v letu 1940?! Letnice se ne da lepo prebrati. V dvorani je več manjših slepih a lepo zasiganih kaminov. Opazni so sledovi ropanja kapnikov. Na stropu dvorane smo našli tudi netopirja – malega podkovnjaka.

Zmeren pretok zraka je bilo čutiti na naravnem mostu pod breznom. Tu je pihalo ven iz jame, kar je glede na zunanje razmere nenavadno. To bi lahko pomenilo, da ima jama še en vhod ali povezavo z drugimi rovi. Prepih se v notranjosti jame porazgubi.

Udeleženci: Matej Kravanja in David Jurman

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja