Rešaverjeva jama v Kotih

posted in: Raziskovanje | 0

merjenje in raziskovanje jame

Po dveh tednih premora smo se zopet spustili v novo jamo. Dihalnik, ki ga je Kristjan poimenoval Požiralka ognja se je sedaj (ko smo prodrli v notranjost) preimenoval v Rešaverjevo jamo v Kotih. Jama leži na posesti Rešaverja, ta predel pa je znan kot »Koti«. Tako je jama dobila novo ime.

Lega jame

Med spustom smo sproti opravljali meritve. Ob prihodu v dvorano sva z Iztokom nadaljevala z merjenjem, Kristjan pa se je lotil fotografiranja.

Med prejšnjo akcijo je Iztok v erozijskem jarku sredi melišča naletel na kost (lahko bi bila golenica). Pustili smo jo v najdenem položaju, Kristjan pa jo je skrbno fotografiral. Kost bi lahko meteorne vode splavile iz podora, samo na ta način bi namreč lahko prišla v jamo. Glede na to lahko sklepamo na njeno veliko starost.

Po končanih meritvah smo pogledali še za morebitnimi nadaljevanji jame. Najperspektivnejše ja zgledalo na dnu dvorane, kjer se vode zbirajo v manjšem jezercu (ta se napolne ob deževjih, sedaj je bilo prazno). Od tu so v prejšnji akciji našli prehod v 11m dolgo dvorano, ki pa se konča v blatnih požiralnikih brez možnosti za nadaljevanje. Ob bližnjih kapnikih smo našli polhove iztrebke in v sigo vrezane praske. Poleg tega smo na vhodu in v dvorani naleteli na kobilice, prazne hišice od polžev in bele jamske stenice? Le te je Kristjan tudi posnel.

Ob nadaljnem izkanju smo na NW strani dvorane našli prehod v kamin s prepihom. Ta se nadaljuje še vsaj 10m navzgor in verjetno konča kot dihalnik na površju.

Ob povratku na površje smo v ožinah na polički naleteli na polhovo truplo v fazi razpadanja. Lahko, da je vzrok v poginu razširitev dihalnika s katerim se je v jamo povečal dotok hladnega zraka. Tako bi lahko poginil zaradi podhladitve.

Udeleženci: Kristjan Rešaver, Iztok Cenčič, Matej Kravanja

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja