Jama Šebrjanka

posted in: Raziskovanje | 0

dolžina: 285 m
globina: 23 m

Sredi avgusta sva jamo obiskala s Kristjanom, jo raziskala, izmerila in posnela nekaj fotografij. Vhod v jamo je odprtina (3 x 1,5 m), ki se v krajšem 3,5 m globokem breznu spušča po melišču v notranjost. Na vhodnem delu pod brezencem tla še prekrivajo zemlja, veje, listje in iglice. Globje v notranjosti ostane samo melišče iz večjega in nestabilnega kamenja. Dnevna svetloba sega po rovu vsaj 15 m globoko.

Po melišču navzdol pridemo v dvorano večjih dimenzij (15x5x10m). Od tu se na NE stran navzgor nadaljuje še en rov na koncu katerega so edini večji kapniki v jami. Na S stran se dviga podorni stožec kamenja odet v sigo in prekrit s tanko plastjo gline. Na vrhu stožca se preko manjše ožine nadaljuje rovček še slabih 5 m. Konča se v podoru. Prepiha tu nismo zaznali.

 

Mogoče bi ga bilo zaznati ob deževjih, v tem trenutku zunaj vlada suša. Na E strani stožca je ob steni opaziti razpoke, ki sežeje vsaj 5 m globoko. Po celotni jami, še najbolj pa v NE rovu je opaziti večja posutja stropa. Predvidevamo, da je to lahko posledica nedavnega miniranja na trasi avtoceste Koper-Ljubljana, ki se nahaja cca. 150 m stran. Jama doseže najnižjo točko v dvorani in sicer – 23 m.

 

Foto: Kristjan Rešaver

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja