Fedrigotov dihalnik

posted in: Raziskovanje, Škocjanske jame | 1

Močno pihajoča špranja nad rovi Martelove dvorane

Na pobudo Aljoše Cenčiča smo dne 21. avgusta 1999 začeli z izkopavanjem v vrtači na Fedrigotovi ogradi pri divaškem strelišču. Na robu te vrtače se je nahajal poldrugi meter globok rov, ki so ga skopali naši predhodniki “ stari jamarji “ pred dobrimi 10 leti. Ker je v rovu zaznati močan prepih, pod njim pa se nahaja Martelova dvorana, smo se odločili, da bomo nadaljevali z njegovim poglabljanjem.

Prvi dan, v soboto 21. avgusta, smo začeli kopati : Aljoša Cenčič, Bojan Mljač, Peter Škrlj in Matej Kravanja. Rov smo poglobili za približno 1.5 m. Drugega dne je Aljošo zamenjal Miha Bernetič, skopali smo še meter globlje. Zaradi neprestanega poglabljanja v nekompaktnih gruščastih tleh nam je grozilo popolno zasutje rova, zato smo stene obdali z oporniki iz debel in desk. Ravno, ko so bili oporniki pričvrščeni so se stene posule. Na srečo so oporniki zadržali podorno kamenje, saj je Miha ravno takrat kopal na dnu rova. Naslednja dva dni smo rov poglobili na -6.5 m.

Zaradi velike količine podornega kamenja, zemlje in peska, ki se je vsuval v rov, globje nismo mogli, zato smo se odločili, da rov začnemo širiti od vrha navzdol in sproti odstranjevati podorno kamenje. S širjenjem smo tako začeli peti dan, ko sta se nam pridružila še Tomaž Korošec ter Martin Zduc. Rov smo razširili za dober poldrugi meter in pri tem skopali ogromno materiala in iz rova potegnili nekaj cca. 100 kilskih sten.

Z deli smo zaključili oz. jih do nadaljnjega opustili, v sredo 25. avgusta.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja