Jama v Bukovniku

posted in: Jama v Bukovniku, Raziskovanje | 0

Plezanje kaminov – četrto raziskovanje

Prvi vikend v letu 2018

Pri prvi jamarski aktivnosti v novem letu sta se nam pridružila Tjaša in Matej iz DZRJL. Najprej smo vsi postopoma splezali v vrh Centralnega kamina in sproti merili ter kartirali rove. Zadnji se je izpod stropa ob 13.50 h spustil Luka in spotoma razopremljal smer. Na višini okrog 15 m nad Polico razsvetljenja je zanihal na severno stran brezna in potegnil prečko proti zahodni steni, kjer smo ocenjevali, da se skriva mesto morebitnega nadaljevanja. Nad manjšo odprtino so se namreč na stenah bleščale preproge jamskega zlata in srebra – kazalci prepiha. 

foto: Mario Benkoč, Matej Kravanja

Po mučnem prečenju je Luka ob 14.10 h priplezal do okna v zahodni steni brezna. Nad vhodom je v strop navrtal sidrišče. S police je čez brezno do njega najprej priplezal Matej. Ugotovila sta, da okno vodi v vzporedno stransko brezno – dobre 3 m širok jašek, ki meri v višino okrog 25 m. Stranski jašek se 15 m pod oknom zopet združi s Centralnim kaminom na višini okrog 30 m nad tlemi. Po prečnici smo se jima v stranskem rovu ob 15.45 h pridružili še ostali trije: Mario, Tjaša in zapisnikar.

foto: Mario Benkoč, Matej Kravanja

V zahodnem kotu Stranskega jaška se v strop dviga kamin, ki je obetal nadaljevanje. Luka se je odločil, da ga prepleza. Povzpel se je 7 m visoko do stropa, nato pa še 10 m visoko v kamin. Ta se v ožinah nadaljuje še više, vendar smo skupaj ocenili, da nima smisla nadaljevati. 

foto: Kristjan Rešaver

Ob povratku na polico je Luka razopremil še prečko do Stranskega jaška, kar je pomenilo, da je zgornji del jame nad polico popolnoma razopremljen. Ob spustu na dno Spodmola nas je ob 19.15 h pričakal Kristjan s katerim smo si nato še enkrat ogledali notranje dele jame in posneli nekaj fotografij.

Udeleženci: Mario Benkoč, Luka Biščak, Matej Kravanja, Matej Blatnik, Tjaša Vezovnik. 

Zapisnikar: Matej Kravanja

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja