Kačna jama

posted in: Kačna jama, Raziskovanje | 0

Poletni raziskovalni jamarski tabor 2009

26.06. – 12.07.2009: Raziskovanje Reke

Letos poleti se je odvijala ena najpomembnejših raziskovalnih akcij v zgodovini Kačne jame. V soboto, 27. junija, se je začel mednarodni “Poletni raziskovalni jamarski tabor 2009”; sodelujoči: češki kolegi – jamarji društva ZO ČSS 6-19 Plánivy z Brna, madžarski kolegi – jamarji društva »Papp Ferenc« z Budimpešte in JD »Gregor Žiberna« Divača.

Bivak II v Labirintu (foto: ZO ČSS 6-19 Planivy, 2009)
Bivak II v Labirintu (foto: ZO ČSS 6-19 Planivy, 2009)

Cilj letošnjega tabora je bil premagati sifon na koncu Cimermanovega rova. Točka raziskovanja se nahaja slabih 5 km od vhoda, 250 m pod površjem, težavna pot do nje pa vodi preko podzemnega toka Reke, številnih jezerc in skalnih pragov med njimi. Zaradi čim lažjega vnosa potapljaške opreme do sifona se je angažirala najštevilnejša ekipa doslej – 31 čeških in 9 madžarskih jamarjev.

Za čim lažji in čim hitrejši prehod raziskovalne ekipe – potapljačev do sifona je bilo jamo potrebno najprej ustrezno opremiti. Najzapletenejši del, od Labirinta do Slabetovega jezera, je s prečkami opremljen že od majske ‘pripravljalne ekspedicije’, ostale rove pa je bilo potrebno še opremiti. V ta namen se je v Brzice in Penasto jezero ob obali napelo 250 m varovalne vrvi, ki bi jamarjem v primeru povišanega pretoka Reke omogočila vrnitev po rečnem toku navzgor; postavilo se je dva bivaka – Bivak I nad Saturnom in Bivak II v Labirintu. V oba bivaka se je pripeljalo telefonski kabel in ju povezalo s površinsko ekipo. V jami je bilo tako položenega preko 4 km telefonskega kabla. Za prevoz ekip preko jezerc se je v jamo prineslo 6 čolnov.

V nedeljo, 5. julija zvečer se je začela akcija. V jamo sta se v spremstvu podporne ekipe nosačev spustila potapljača. Ob polnoči ekipa prispe v Bivak II v Labirintu in leže k počitku. Ob 08.00h se začnejo priprave na odhod proti sifonu, ob 09.00h ekipa krene na pot. Do cilja jih loči manj kot kilometer jame, vendar je vmes veliko ovir. Najbolj zoprni so trije skalni pragovi v Petkovškovem rovu preko katerih se je potrebno spustiti naravnost v čoln. V Cimermanovem rovu jih pričaka 200 m dolgo jezero, ki jih vodi naprej v veličastno 30 m visoko dvorano dimenzij 80 x 80 m, nasuto z poplavnimi naplavinami – prodom, lesom, plastiko… Preveslali so še zadnje 90 m dolgo jezerce. Prišli so na cilj.

 Priprave na potop (foto: ZO ČSS 6-19 Planivy, 2009)
Priprave na potop (foto: ZO ČSS 6-19 Planivy, 2009)

Do obale sifonskega jezera je podporna ekipa prenesla 14 transportk z vso potrebno raziskovalno opremo. Potapljača, Jan Enčev in Pavel Říha, sta bila na potop pripravljena v eni uri. Zaradi nestabilnega vremena na površju in pričakovanih neviht so se dogovorili, da potop ne bo trajal več kot tri ure. V jezero sta se potapljača potopila 6. julija ob 12.00h, izplavala sta ob 15.30h. Novice, ki sta jih prinesla so bile izjemne!

V zahtevnem potopu sta preplavala 50 m dolg in 10 m globok sifon prepreden z zagozdenimi hlodi. Voda se je zaradi njunega izmikanja oviram skalila, zato je bila vidljivost slabša. Na drugi strani jezera pa pravljica – suhi rov! Potapljača sta snela opremo in se odpravila raziskovat. Rov, širok v povprečju 15 m, sega v višino do 30 m se v ravni liniji raztega 800 m daleč. Zanimiva je njegova smer 340o – vzhodno od Povirja, proti avtocesti, kar je nasprotno od vseh pričakovanj. Med peščenim plažami je ujetih 7 plitvih jezerc, ki se jih da prebrodit. Po 800 m peščeno podlago zamenja kamenje, rov se začenja blago spuščati. Po 920 m hoda potapljača prispeta v dvorano nasuto z ogromnimi balvani – velikosti avtobusa. Gibanje postaja težavnejše in čas ju začenja priganjati, zato se kljub očitnem nadaljevanju rova odločita za povratek.

Sledilo je pakiranje in ekspresen povratek (brez opreme) proti bivaku v Labirintu. V telefonskem pogovoru s površinsko ekipo so izvedeli, da je na površju prišlo do dramatičnega poslabšanja vremena. Od jutra se je pretok Reke povečal z 2 m3/s na 14 m3/s, vendar je v času pogovora začel spet padati. Pomirjeni so se odpravili k zasluženem počitku.

Povratek iz sifona: zgodovinski dan – 06.07.2009 ob 15.30h (foto: ZO ČSS 6-19 Planivy, 2009)
Povratek iz sifona: zgodovinski dan – 06.07.2009 ob 15.30h (foto: ZO ČSS 6-19 Planivy, 2009)

Zjutraj je sledil povratek proti izhodu. Nivo vode v Rovu desetih jezer je bil nespremenjen; nivo Reke pa je bil povišan – površinska ekipa poroča o pretoku Reke na merilni postaji Cerkvenikov mlin 4 m3/s. Z znatno pomočjo ob stenah napetih varovalnih vrvi je prehod proti toku potekal v raftarskem stilu – brez večjih težav a z obilnim premetavanjem na Brzicah. Pod Saturnom so srečali razopremljevalno ekipo šestih madžarskih jamarjev, ki se je zaradi slabih razmer na vodi raje vrnila v Bivak I čakat na boljše razmere.

Raziskovalna ekipa je nadaljevala pot proti Vhodnem breznu. Tu so srečali ekipo Ivoša Záruba, ki je raziskovala dele za ‘Zarubovim sifonom‘ na koncu Planivskega rova. Tudi oni so prinesli dobre novice. Uspelo jim je razširiti ožine in dokončno raziskati ter izrisati ‘Kladenski rov‘, ki so ga neuspešno poskušali že v zimski akciji 13. februarja letos. Po daljšem odmoru so skupaj začeli z vzponom na površje.

Dobrih novic pa še ni bilo konec. V Lojzov podor se je še pred potapljanjem v sifonu odpravila plezalna ekipa, ki je poskušala nadaljevati s plezanjem v perspektivni kamin – odkrili so ga med ‘pripravljalno ekspedicijo’ maja letos.  Po dveh dneh napornega plezanja so se plezalci povzeli 70 m visoko pod strop, kar pomeni, da jih do najnižjih delov Bukovnika sedaj teoretično loči le še neverjetnih 30 m! Možnosti za nadaljevanje plezanja je več. Sistematično in ob pomoči površinskih ekip se jih bo lotilo predvidoma še avgusta letos.

Sreda je prinesla optimističnejšo vremensko napoved. Madžarska razopremljevalna ekipa se je odpravila proti sifonu in  prenesla opremo do Bivaka II v Labirintu. V četrtek zvečer jim je naproti odšla nova spočita razopremljevalna ekipa. V petek ji je uspelo prenesti opremo z Bivaka II v Bivak I nad Saturnom, del potapljaške opreme pa celo pod Vhodno brezno. V soboto 11. julija so jamarji iz jame uspeli spraviti vso opremo; zvečer je bilo Vhodno brezno razopremljeno. Zabava v taboru pri Divaški jami se je lahko pričela!

Poletni jamarski tabor 2009 se je srečno in uspešno zaključil v nedeljo 12. julija. Rezultati so fenomenalni:

  • Preplavan sifon na koncu Cimermanovega rova in 920 m novih rovov. Rov se nadaljuje.
  • Preplezan kamin v Lojzovem podoru, ostane še 30 m do “površja”.
  • Dokončno raziskan Planivsky rov.

Raziskave se bodo še letos nadaljevale v ‘zgornjih delih jame’, v kolikor pa bodo razmere dovoljevale bo organizirana raziskovalna odprava tudi v nižje dele.

 

Raziskovali so:

ZO ČSS 6-19 Planivy: Petr Polák, Tomáš Roth, David Čápek, Šárka Čechová, Václav Dobeš, Jan Enčev, Tomáš Gavlas, Jarek Gegor, Petr Kapusta, Jaroslav Kladivo, Karel Kocourek, Pólo Kořán, Léňa Kociánová, Ivča Kosíková, Bohuslav Koutecký, Vladislav Lipták, Klára Lipták, Pepa Loh, Franci Musil, Radek Nejezchleb, Vojtěch Pazderka, Jindřich Pernica, Míla Polívka, Hanka Polívková, Tomáš Prokeš, Pavlína Roháčková, Pavel Říha, Martin Škrobák, Vaki Škrobák, Jirka Štěpánek, Helča Vysoká, Ivo Záruba.

»Papp Ferenc« spleleo club: Viktor Ács, Kamilla Borzsák, Emőke Szabó, László Egri, Nelli Gémes, Sándor Tóth, Pintér Gábor, Gábor Markó, Kamilla Borzsák, Norbert Rojtos.

Zapisal: Matej Kravanja, JD Divača

VIRI:

László E. 2009. »Raziskave v Kačni jami«. Divača, Papp Ferenc Barlangkutató Csoport. (osebni vir, julij 2009).

Polak P. 2009. »Raziskave v Kačni jami«. Divača, ZO ČSS 6-19 Plánivy. (osebni vir, julij 2009).

Roth T. 2009. »Raziskave v Kačni jami«. Divača, ZO ČSS 6-19 Plánivy. (osebni vir, julij 2009).

Mezinárodní expedice Kačna jama – Reka exploration. 2009. http://www.planivy.cz (25.08.2009).

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja