Kačna jama

posted in: Kačna jama, Raziskovanje | 0

Pomladanski raziskovalni jamarski tabor 2009

27.05. – 31.05.2009: Pripravljalna ekspedicija

 

V sredo, 27. maja, se je v Divačo pripeljalo 13 čeških jamarjev. Začela se je pripravljalna ekspedicija za poletno raziskovalno akcijo. Cilj ekspedicije je bil opremiti jamo do sifona v Cimermanovem rovu za lažji transport potapljaške in druge raziskovalne opreme med poletno raziskovalno akcijo.

 Petkovškov rov (foto: ZO ČSS 6-19 Planivy, 2009)
Petkovškov rov (foto: ZO ČSS 6-19 Planivy, 2009)

Naslednjega dne, v četrtek zjutraj, je ekipa šestih jamarjev začela z opremljanjem jame (Kovačič, Smetanin, Pazderka, Čapek, Nejezchleb in Roth). Prva dva sta opremila Vhodno brezno, odnesla nekaj opreme do Bivaka I nad Saturnom ter se nato spustila še v brezno, kjer sta zalepila 4 nove fikse. Medtem so ostali spuščali preostalo opremo z vitlom v jamo. Popolnoma nepričakovano so takrat ‘vleteli’ policisti – posebna enota MNZ in začeli s spustom v jamo. Transport opreme je bil zaradi varnosti medtem prekinjen. Sledil je prenos opreme do bivaka in sprotno vzpostavljanje telefonske povezave. Pri Kalvariji je bil telefonski kabel pretrgan zato so celoten del zamenjali z novim. V bivaku so uredili 6 ležišč za naslednjo transportno ekipo: Polak, Kaman, Celi, Prokeš, Stepanek, Kocourek, ki je medtem že krenila naproti.

Po prespani noči v bivaku je ekipa ob 09.30 začela s transportom opreme do Reke. Nivo vode v Penastem jezeru je bil nizek, pretok Reke ob tem času 2 m3/s. Tudi kratkoročna vremenska napoved je bila ugodna. Rov ima tu dimenzije 10 x 10 m, v njem tok Reke oblikuje 200 m dolgo Penasto jezero. Na stene rova so v tem delu pritrdili varovalne vrvi – prečnice, ki služijo varni vrnitvi nazaj proti rečnem toku v primeru povišanega vodostaja.

Ekipa je napredovala v dveh čolnih. Do Rova desetih jezer je vse potekalo brez težav; nato se je začelo dolgotrajno in težaško prenašanje opreme z vode na kopno in nazaj. Prvih pet jezerc je še nekako šlo – kopno med njimi je relativno kratko in lahko dostopno. Po Ivančovem jezeru pa postaja obala vse bolj razčlenjena, suhi rovi daljši in prenašanje čolnov težje. Pot so nadaljevali mimo Ozkega rova, prečili nekaj manjših jezerc in nadaljevali skozi Jaro kačo do Črnega in nato Mračnega jezera s katerim se Rov desetih jezer zaključuje.

Brzice (foto:ZO ČSS 6-19 Planivy, 2009)
Brzice (foto:ZO ČSS 6-19 Planivy, 2009)

Od tu so se povzpeli v Labirint. Po krepčilni malici so trije jamarji (Prokeš, Stepanek in Kocourek) nadaljevali pot v Petkovškov rov, kjer so napeli nekaj prečnic preko jezerc. Cilj je opremiti rov, da bo transport opreme do Slabetovega jezera v poletni raziskovalni akciji moč opraviti brez čolnov.

Ostali trije jamarji (Polak, Kaman in Cely) so odšli po Peščenem rovu v Lojzov podor iskati možne prehode proti površju – Bukovniku. Podorni stožec z Lojzotovega podora sega do vhoda v Peščeni rov in se dviga približno 60 m visoko. Najprej so raziskali JZ del dvorane, kjer se da po balvanih povzpeti 20 m visoko, višje pa bi bilo mogoče napredovati le s pomočjo plezalne opreme. Strop v tem delu tvorijo balvani; prepiha niso zaznali. Nadaljevali so z raziskovanjem JV dela dvorane, kjer so na V steni preplezali 8 m visok kamin, ki pa je brez možnosti nadaljevanja. V tem delu dvorane bi za iskanje prehodov v stropu povsod morali uporabiti plezalno opremo. Raziskovanje so zato nadaljevali na SZ delu dvorane, ki se je izkazala za najperspektivnejšo. Ob Z steni so naleteli na strmo vzpenjajoč rov, premera 8 m, ki se prevesil v 50 m visok kamin. Tu bo v prihodnosti potrebno iskati nadaljevanje!

 Mračno jezero (foto: ZO ČSS 6-19 Planivy, 2009)
Mračno jezero (foto: ZO ČSS 6-19 Planivy, 2009)

Ekipi sta se sešli v Labirintu in se podali proti bivaku nad Saturnom, do koder so potrebovali 2 uri. Sledil je zaslužen nočni počitek.

V soboto zjutraj se je v jamo spustila naslednja ekipa 5 jamarjev. V bivaku so se sešli s prvo ekipo, izmenjali informacije in pozajtrkovali. Po zajtrku je prva ekipa krenila na površje, druga pa nadaljevala do Labirinta in naprej do Petkovškovega rova, kjer je napela preostalo prečnico. Od tu so se jamarji podali preko Peščenega rova v Lojzov podor, kjer so si ogledali najdbo predhodne ekipe. V kamin ob Z steni dvorane so splezali 35 m visoko, pred njimi pa je zevala 20 m visoka luknja iz katere se je spuščal hladen zrak. Višje zaenkrat ni šlo.

Okrog 18.30 so se vrnili proti čolnom. Čez dobro poldrugo uro je ekipa že na Reki, uro kasneje pa skupaj z opremo nadstropje više – v Bivaku I. Po telefonu so od površinske ekipe izvedeli da zunaj dežuje. Na srečo se na nivoju Reke to ni poznalo. Sledil je nočni počitek.

Bivak III v Labirintu (foto:ZO ČSS 6-19 Planivy, 2009)
Bivak III v Labirintu (foto:ZO ČSS 6-19 Planivy, 2009)

V nedeljo zjutraj so spakirali bivak in se pomaknili pod Vhodno brezno, kjer so opremo naložili na vitel. Vhodno brezno je bilo razopremljeno v manj kot eni uri.

Naporna pripravljalna ekspedicija se je končala več kot uspešno. Ekipe so napele prečnice prek jezerc od Labirinta do Slabetovega jezera in našle zelo perspektivno nadaljevanje v stropu Lojzovega podora. Vsi nestrpno pričakujemo poletno raziskovalno akcijo!

Raziskovali so:

ZO ČSS 6-19 Planivy: Peter Cely, David Čápek, Tomáš Havelka, Vit Kaman, Karel Kocourek, Sebastian Kovačič, Radek Nejezchleb, Vojtěch Pazderka, Peter Polak , Tomáš Prokeš, Tomáš Roth, Lukáš Smetana, Jiří Štěpánek. Vodja odprave je bil Tomáš Roth.

 

Zapisal: Matej Kravanja, JD Divača

VIRI:

Roth T. 2009. »Raziskave v Kačni jami«. Divača, ZO ČSS 6-19 Plánivy. (osebni vir, maj 2009).

Mezinárodní expedice Kačna jama – přípravná akce. 2009. http://www.planivy.cz (25.06.2009).

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja