Tiskovna konferenca ob zaključku čiščenja leša v Divaški jami

posted in: Nerazvrščeno | 0

V sredo, 23.11.2022 je v Divaški jami potekala tiskovna konferenca ob zaključku projekta  čiščenja in obnove poti, ki je potekala v spodnjem delu jame.

Dogodka so se med drugimi udeležili  tudi slavnostni govorniki županja občine Divača Alenka Štrucl Dovgan, direktor Parka Škocjanske jame Stojan Ščuka, direktor Zavoda za varstvo narave Slovenije Teo Hrvoje Oršanič, Martina Stupar in Jana Laganis – Zavod za varstvo narave Slovenije, območna enota Nova Gorica ter predsednik Jamarskega društva Gregor Žiberna Divača, Borut Lozej.

Dogodek je potekal v vrtači pred vhodom v Divaško jamo, kjer je najprej potekala predstavitev projekta. Divaški jamarji že dobrih dvajset let delajo na projektu čiščenja z lešom posutih poti v jami. Leš je premogov pepel, s katerim so pred dobrimi 100 leti želeli utrditi blatne poti v jami. Po ocenah ga je bilo v jamo prinesenega okrog  100 kubičnih metrov. Sipek material se je s hojo raznesel po jami, s čimer je bila jami prizadejana velika škoda. Jamarjem je do leta 2009 uspelo učistiti 500 m poti, tudi s pomočjo uspešno črpanih  evropskih sredstev za razvoj podeželja in sredstev občinskega proračuna. Leta 2017 pa je jamarjem uspelo še na pobudi projekta ZA KRAS, pri katerem so jih podprli predstavniki Zavoda za varstvo narave Slovenije in pa Vodilni partner v projektu Park Škocjanske jame. Projekt je namenjen izboljšanju stanja življenjskih prostorov ogroženih živalskih vrst kamor spada tudi prva opisana jamska žival, to je hrošč drobnovratnik. V letih 2018-2019 je potekalo odstranjevanje leša, dela so opravili člani jamarskega društva . nastrgali so 30 ton leša in ga v vrečah iznesli iz jame. Nato je sledilo spiranje pepela s kapnikov in tal z vod. Leta 2022 pa je bilo izvedena utrditev poti in podpornih zidov, s čimer se je omejilo hojo po jami le na utrjene površine. V jami je bilo tako očiščenih in utrjenih še dodatnih 500m poti, s čimer je jama skoraj v celoti očiščena. Renaturacija jame pa še ni ni v celoti končana in jamarji se bodo v prihodnosti posvetili čiščenju detajlov in skritih kotičkov.

Po predstavitvi projekta je sledil je ogled jame. Ob glasbeni spremljavi saksofonista Tomaža Nedoha s prečudovito skladbo z naslovom Proteus Cardas (video posnetek si lahko pogledate na spodnji povezavi), smo se spustili v Vhodno dvorano. Nato smo se sprehodili po jami in si ogledali njene znamenitosti vse do vstopa v na novo očiščene predele. Gospa županja je s prerezom rdečega traku uradno otvorila na novo očiščeno in prenovljeno pot in ogledali smo si Veliko Žibernovo dvorano, Štefanjin balkon, Turški britof in pa Kronanje.

Na koncu ogleda jame nas je zunaj pričakala manjša pogostitev in klepet z udeleženci.

»Jama je zares čudovita in čestitke vsem sodelujočim za dobro opravljeno delo. Jama si je to zares zaslužila.«

Na Hodniku pred renaturacijo, vir: JDGŽD, foto: Borut Lozej
Na Hodniku po renaturaciji, vir: JDGŽD, foto: Borut Lozej

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja