Virtualna resničnost Divaške jame

posted in: Divaška jama, Turizem | 0

Virtualna resničnost Divaške jame je bila narejena v okviru diplomske naloge Maje Sila na Naravoslovnotehniški fakulteti pod mentorstvom doc. dr. Mance Starešinič.

Za zaključek visokošolskega strokovnega študijskega programa na prvi stopnji (smer grafična in medijska tehnika) se je Maja Sila odločila pripraviti Prostorsko  360 stopinjsko fotografijo Divaške jame.

Skupek slik za izdelavo HDR (vir: Maja Sila)

Z delovnim somentorjem – Borutom Lozejem, sta tako spomladi 2018 pričela s fotografiranjem v jami. Po različnih predelih jame sta posnela sedemnajst sferičnih panoram.

Kontrolne točke (vir: Maja Sila)
Kontrolne točke (vir: Maja Sila)

Sledila je obdelava fotografij in izdelava panoram. Fotografije je najprej obdelala v programu Photomatix Pro 5.1, ki je omogočil sestavitev treh fotografij v eno. Tako pridobljene HDR fotografije je v programu PTGui na posameznih slikah določila kontrolne točke, s pomočjo katerih nato program sliko poveže v panoramo.

Kolor Panotour Pro – delovno okolje programa (vir: Maja Sila)
Kolor Panotour Pro – delovno okolje programa (vir: Maja Sila)

Za izdelavo virtualne resničnosti je nazadnje panorame vstavila v program Kolor Panotour Pro ter jih med seboj povezala s točkami, ki bodo kasneje služile kot točke premika. Posamezni točki je poljubno nastavila tudi usmeritev pogleda.

Točke premika na zemljevidu
Točke premika na zemljevidu

Ko so bile panorame med seboj povezane, je uredila še uporabniški vmesnik. Dodala mu je poljubne elemente, ki so v programu implementirani kot plug-in oziroma vtičniki – kontrolno vrstico, zemljevid, opis in giroskop.

Na dodanem zemljevidu je posamezne panorame jame povezala z ustreznim mestom na zemljevidu, kar uporabniku omogoča tudi ogled točno določenega dela jame.

Odličen izdelek smo z veseljem objavili na svetovnem spletu.

Virtualna resničnostjo Divaške jame je sedaj del spletne strani o Divaški jami.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja