Matej Bezeljak 1954 – 2016

posted in: Nerazvrščeno | 0

Zapustil nas je dolgoletni predsednik in častni član Jamarskega društva Divača.

Matej Bezeljak, jamar od leta 1968, je bil najprej vključen v Jamarski klub Srečko Logar Idrija. Od leta 1984 do leta 2004 je predsedoval Jamarskemu društvu Divača. Dobrih 30 let je predstavljal gibalo družbenega dogajanja v Divači in širše; s svojo zagnanostjo, vedno poln načrtov je animiral, povezoval in realiziral.

Pod njegovim vodstvom je leta 1985 v društvu začela delovati Komisija za ureditev Divaške jame. S tem so se začele uresničevati 20 let stare želje po ponovni turistični obuditvi te kraške lepotice. S svojim elanom je člane društva vse skozi motiviral pri obsežnih obnovitvenih delih. Tako je že dve leti za tem, 1987, čudoviti podzemni svet Divaške jame, ponovno na ogled turističnim obiskovalcem.

S svojim delom je veliko pripomogel k turistični promociji kraja. Pod njegovim vodstvom je divaško društvo leta 1986 organiziralo odmevno 2. srečanje Primorskih jamarjev Jamarske zveze Slovenije. Leta 1996 je izpeljal izdelavo razglednic Divaške jame in Škrateljnove hiše. Istega leta je pripomogel k preselitvi društva v novejše prostore. Leta 1999 je ob 115. obletnici odkritja Divaške jame, društvo izdalo knjigo o Divaški jami in organiziralo srečanje jamarjev Treh dežel Italije, Avstrije in Slovenije. Leta 2001 je sodeloval pri izvedbi Krasoslovno naravoslovne učne poti Divaški kras, ki obiskovalcem Divaškega krasa izpričuje kraške pojave v enovitem sklopu. Vseskozi si je prizadeval in ohranjal plodno sodelovanje jamarjev s Civilno zaščito in gasilskim društvom. Prizadeval si je za ureditev okolice Divaške jame in pripravil smele načrte za izgradnjo jamarskega doma, ki pa zaradi birokratske togosti niso bili uresničeni.

Z jamarskimi razstavami je Divačane seznanjal z jamarsko dejavnostjo društva, ki nadaljuje dolgoletno tradicijo vrsto zaslužnih in pomembnih jamarjev pri razkrivanju temnih skrivnosti Divaškega podzemlja.
Leta 2015 je na 50. obletnici ustanovitve Jamarskega društva Gregor Žiberna prejel najvišje zlato priznanje Jamarske zveze Slovenije. Društvo ga je imenovalo za častnega člana.

V času njegovega predsedovanja je jamarstvo v Divači zopet oživelo, se okrepilo in doseglo vrhunec svojega delovanja.

Pogrešali ga bomo!

Jamarsko društvo Gregor Žiberna Divača

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja