Kačna jama

posted in: Kačna jama, Raziskovanje | 0

Jesenski raziskovalni jamarski tabor 2008

24.10. – 27.10.2008: Filmska ekspedicija

 

Konec oktobra se je v Kačno jamo spustilo sedem čeških jamarjev s ciljem posneti film o novih odkritjih. V petek, 24. oktobra okrog polnoči je prva ekipa jamarjev prispela v Divačo. Druga je prišla dve uri kasneje; prespali so v klubskih prostorih JD Divača.

Dopoldne naslednje jutro je sledil skrbno načrtovan spust v Vhodno brezno, snemalna ekipa je začela z delom.

Slika: Eden izmed uspelih kadrov (foto: ZO ČSS 6-19 Planivy, 2008)

Do »lisične« je snemanje z digitalno kamero potekalo brez težav, kasneje pa se je od napornega spuščanja skozi ožino začel na leči nabirati kondenz, posnetki so bili zamegljeni.

Sredi spuščanja sta jih dohitela Borut Lozej in Iztok Šturm iz JD Divača, ki sta bila namenjena pod Saturn do podzemnega toka Reke.

Na dnu Vhodne dvorane je snemalna ekipa poskušala posneti še nekaj posnetkov vhoda s pomočjo 50W halogenskih reflektorjev, a se je izkazalo, da je kamera premalo občutljiva na svetlobo. Posnetki so bili preveč zatemnjeni.Po spustu se je ekipa razdelila na dva dela; trije jamarji so odšli snemat v Zahodni in nato Planivsky rov, ostali štirje pa raziskovat v Plzensky rov. Snemanje v Zahodnem rovu je potekalo počasi, probleme jim je povzročala ‘megla’ in kondenz, ki se je nabiral na leči kamere. Kljub temu jim je uspelo posneti nekaj kakovostnih kadrov. Noč so prespali v Zahodnem rovu.

Zjutraj je ekipa nadaljevala s snemanjem, ki pa se ni odvijalo po željah. Zaradi prevelike vlažnosti je kamera po nekaj posnetih kadrih prenehala delovati. Celotna odprava je tako splavala po vodi. Posneli so še nekaj fotografij in se odpravili proti površju. Brezno so razopremili naslednji dan.

 

 

 

Raziskovali so:

ZO ČSS 6-19 Planivy: Lukáš Smetana, Libor Havlíček, Miroslav Kotol, Karel Kocourek, Mária Šoltésová, Jiří Štěpánek, Tomáš Prokeš.

Zapisal: Matej Kravanja, JD Divača

VIRI:

Roth T. 2009. »Raziskave v Kačni jami«. Divača, ZO ČSS 6-19 Plánivy. (osebni vir, februar 2009).

Mezinárodní expedice Kačna jama. 2008. http://www.planivy.cz (03.11.2008).

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja