Kačna jama

posted in: Kačna jama, Raziskovanje | 0

Tradicionalni poletni mednarodni jamarski tabor 2007

tri raziskovalne ekspedicije

 

1. akcija: avgust 2007

V sredo 1. avgusta so v Divačo prispeli Češki jamarji z Brna. Planivy je klub s katerim v raziskovalnih taborih plodno sodelujemo od leta 2003. Glavni cilj letošnjega poletnega tabora je bilo raziskovanje Zahodnega rova in iskanje morebitnega nadaljevanja. V četrtek se je v jamo spustila prva ekipa, ki je opremila vhodno brezno in si ogledala situacijo na koncu Zahodnega rova. Tu se je na spomladanskem raziskovalnem taboru našlo perspektivno špranjo s »pulzirajočim« prepihom. Po naših dosedanjih izkušnjah je to dober znak, da se za ožino nadaljujejo rovi.

Vhod v Planivsky rov

Naslednji dan je druga ekipa začela s širjenjem ožine in jo po nekaj urah dela uspešno prebila. Ker s seboj ni imela dodatnih vrvi in opreme za raziskovanje si rovov za ožino ni uspela ogledati.
V soboto opoldan se je v jamo spustila raziskovalna ekipa in kot prva vstopila v nove dele. Za ožino se je odprl lepo zasigan in z jamskim okrasjem dekoriran 80 m dolg in 10 m širok fosilni rov, ki se v petih kaminih dviga vsaj 50 m visoko. Rov se spušča proti jugu, kjer doseže najnižjo točko. Tu med skalami v deževjih ponika meteorna voda.
Po prvih ocenah bi lahko šlo za nadaljevanje v tektonskih premikih zamaknjenega Zahodnega rova. Rov deluje kot samostojen objekt. Ker so vhod našli in večino dela opravili češki jamarski kolegi jim je pripadala čast poimenovati novo odkrite dele jame v Planivsky rov. Podrobnejše raziskave sledijo v kratkem.

 

2. akcija : september 2007

V avgustovski akciji najden Planivsky rov ni kazal očitnega nadaljevanja, zato smo sklenili pregledati kamine. Najbolj zanimiv se je zdel okrog 50m visok kamin v drugi dvorani na skrajnem jugu Planivskega rova. Ekipa čeških jamarjev je prispela v petek 7. septembra. Naslednjega dne se je v jamo spustila opremljevalna in transportna ekipa ter pripravila vse potrebno za plezanje v kamin.


V nedeljo je ekipa čeških jamarjev preplezala okrog 20 m visoko. V ponedeljek pa ji je uspel velik podvig. Preplezali so do vrha kamina, ki se prevesi v horizontalen rov – zgornjo etažo! Prehod je zelo blaten in zaradi tega težaven, saj se škornji kar lepijo v blato. Rov je širok okrog 10 m, v kaminih se dviga vsaj 30 m visoko. Po slabih 50 m rov preide iz blatnega v lepo zasigan in s kristali posut del. Ekipa se je zato sezula in bosa nadaljevala z raziskovanjem. Zgornja etaža je po oceni dolga 250 do 300 m in se konča v cca. 50 m globokem breznu. Žal s seboj niso imeli dovolj vrvi tako, da so raziskovanje brezna prestavili na naslednjo akcijo, ki bo predvidoma čez dva tedna. Takrat naj bi se nove dele izmerilo, poslikalo in raziskalo perspektivne kotičke. Žal se tej ekspediciji ni pridružil nihče iz divaškega društva. Zaradi bolezni in drugih obveznosti smo tvorili podporno površinsko ekipo.

 

3. akcija : september 2007

V sredo 19. septembra smo bili v Divači deležni ponovnega obiska čeških jamarjev in sicer z namenom raziskave pred dvema tednoma najdene zgornje etaže Planivskega rova Kačne jame.Akcija se je pričela v četrtek zjutraj, ko se je v jamo spustila ekipa in opremila vhodno brezno. Vzpeli so se na vrh v prejšnji akciji preplezanega kamina in »pripravila teren« za jutrišnjo raziskovalno akcijo. Naslednji dan je raziskovalna ekipa, ki se ji je pridružil Iztok Šturm, pregledala in izmerila zgornjo etažo Planivskega rova ter posnela nekaj fotografij. Sledil je spust v 75 m globoko brezno, ki se elipsasto oža proti dnu.

Na dnu brezna je manjše jezerce. Prehoda naprej niso našli. Po napornih 11 urah raziskovanja so na površje priplezali ob 22h.

V soboto večjih raziskovanj ni bilo. Ekipa je ponovno pregledala zgornjo etažo Planivskega rova, se spustila v brezno in si od blizu pogledala kamine, ki bi lahko vodili v nove dele. Določilo se je tudi novo plezalno smer iz spodnje v zgornjo etažo skozi vzporeden kamin, saj je sedanja preveč blatna in naporna. Jamo je nato razopremila in na površje priplezala ob 21h.

Zgornja etaža je raziskana le površno, še vedno je nekaj kotičkov, ki bi lahko pripeljali v nove rove. Zanimivi so predvsem visoki kamini, ki jih bomo v prihodnjih akcijah podrobneje pregledali.

Raziskovali so:

Radek Nejezchleb, Helena Visoka, Sebastian Kovačič, Pavel Ulbrich, Tomas Roth, Tomas Pavelka, Jindrich Pernica, (ZO ČSS 6-19 Planivy), Kristjan Rešaver in Iztok Šturm (JD »Gregor Žiberna« Divača)

Zapisal: Matej Kravanja, JD Divača

VIRI:

Roth T. 2007. »Raziskave v Kačni jami«. Divača, ZO ČSS 6-19 Plánivy. (osebni vir, september 2007).

Mezinárodní expedice Kačna jama. 2007. http://www.planivy.cz (10.07.2008).

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja