Turški britof pod Stražo

posted in: delovne akcije, Raziskovanje | 0

Meritve nove jame

Teo Zalar me je pozimi leta 2004 napotil do zanimivega, 3 m globokega brezna. Očitno je bil to vhod v jamo zasut s kamenjem iz bližnjih ograd. Na NW strani sem v kompaktni steni opazil razpoko, ki se vije v podzemlje. Iz nje je tudi veselo pihljalo. Dodaten razlog za kopanje je bil tudi podatek, da med domačini kroži legenda, da so v času turških upadov v jamo metali orožje. Jama je dobila delovno ime X1. 28. julija sem prvi prišel kopati in širiti razpoko v jamo. Delo je potekalo po časi zaradi trde in kompaktne skale. Naslednji sem širil ožino 15. avgusta. Tudi tokrat večjega napredka ni bilo.

 

 

 

Lega jame

V naslednjem letu sem zopet sam nadaljeval s kopanjem 15. marca ter 23. in 24. aprila. Nihče ni imel volje za nudenje pomoči pri delu zato sem le s težavo glodal živo skalo. Razpoko mi je uspelo razširiti na 20×10 cm. Padajoče kamenje je nakazovalo na »bypass« v jamo! Vse do poletja 2006 mi ni uspelo motivirati nikogar z našega društva, da bi mi pomagal pri širjenju vhoda.

tloris jame Turški britof pod Stražo

Junija so na obisk prišli češki jamarski prijatelji iz kluba ZO 6-19 Planivy s katerimi naše društvo sodeluje že 3 leta zapored. Letos smo imeli cilj v vzajemnih akcijah iskati potencialne vhode v rove Kačne jame. Med drugim sem predlagal, da bi kopali tudi na vhodu te jame, saj se nahaja ravno nad rovi odtočnega sifona Kačne jame. In tako so 25. in 26. junija na vhodu kopali večinoma češki jamarji. Po dveh dneh kopanja, jim je uspel podvig in vstopili so v jamo. Zaradi obilice drugega dela takrat jame nismo izmerili. Meritve smo opravili 11. septembra.

 

 

Ekskurzije sta se udeležila: Miha Bernetič in Matej Kravanja

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja