Brezno treh generacij

Pregled spodnjega podora

Prvič po oktobrski medklubski akciji smo se spustili do spodnjih ožin. Kot je znano je takrat prišlo do podora med kopanjem v ožinah, tako da se je akcija predčasno končala. Tokrat sva bila s Kristjanom namenjena v ožine pregledati in poslikati stanje. Zanimalo naju je predvsem kakšne so možnosti za izdelavo železne kletke, ki bi zadrževala podorno kamenje.

Spust do bivaka je potekal brez težav. Vrvi so blatne, varovala so še v dobrem stanju. Od bivaka sva se spustila 7 metrov nižje v ožine, kjer so še dobro vidne posledice lanskega podora. Stene v ožinah so stabilne in zasigane. Problematičen je del v smeri proti bivaku. Izpod njega se spušča podorni stožec blata, gline in kamenja. Podor je pet metrov globok, na vrhu 3 m, spodaj 1,5 m širok. Ob deževjih se v ožine stekajo meteorne vode z višjih delov brezna in mehčajo blato v podoru. To sproža občasne usade skal v spodnje dele. Vrv, ki je napeljana nižje od najinega stojišča je bila zasuta in natrgana. Prehod v nižje dele je delno zasut. Ne moreva potrditi ali je bil ta usad tisti v oktobru ali se je zgodil kasneje.

skica spodnjega podora v B3G

Poslikala sva nekaj slik, izrisala situacijo in se vrnila proti površju. Kot kaže z izdelavo varnostne kletke nebi smelo biti težav. Po mojem mnenju je ta rešitev trenutno najugodnejša. Kakršno koli drugo početje v podoru bi bilo neracionalno in zelo nevarno. Iz jame sva se vrnila v dveh urah.

Udeleženci: Kristjan Rešaver in Matej Kravanja

Foto: Kristjan Rešaver

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja