Jama Mali Lipovnik

posted in: Raziskovanje | 0

Raziskovanje nove jame

Na robu velike doline v bližini lovske koče v Divači smo našli vhod v novo jamo. Skozi vhodno odprtino pridemo v prvi rov. Dolg je 6 m, na sredini širok ca. 3 m, vendar se proti koncu zoži na širino človeka. Na koncu je ožina, takšne velikosti da se človek brez večjih težav splazi skoznjo. Pri tem pa je vseeno potrebno biti nekoliko previdni saj se pod njo nahaja direkten padec 4-ih metrov skozi dva prostora. Prvi prostor je manjši. Visok do dva metra, dolg 3 m in širok do 1,5 m. Na kocu prostora dobimo nekaj zemlje in živalskih kosti srednjih velikosti. Drugi, spodnji prostor je nekoliko večji. V dolžino meri 7,5 m, širok je do 4 m visoka pa do 3,5 m. Tla se od brezenca proti koncu spustijo za ca. 1,5 m, sestavljajo pa jih precej kamenja in nekaj zemlje, katera mezi iz luknje na severni strani prostora. Tudi v tem prostoru smo naleteli na nekaj kosti, vendar je šlo za manjšo žival.

Lega jame

  V prvih dveh prostorih se čuti precejšen prepih. Tolikšen da ga je še mogoče zaznati tudi brez pripomočkov, sicer pa smo ga preverjali tudi z dišečo paličico. Prepih je logično najmočnejši v ožini med prvim in drugim prostorom. Na prehodu med drugim in tretjim prostorom je še dobro zaznaven, medtem ko se v tretjem prostoru razprši v razne razpoke in luknje in ga je zato, pa tudi zaradi večjega volumna tega prostora, precej težje zaznat.

divaca_lipovnik_e

Glede na to da je le dva metra od vhoda v jamo majhen dihalnik, iz katerega precej močno piha topel in vlažen zrak (dihalnik je poraščen z mokrim mahom), predvidevamo da se zrak ki pride v jamo, tam segreje in skozi take odprtine kot je naš dihalnik dvigne nazaj na površje. Torej zrak kroži po sistemu rovov. Ocenjena zunanja temperatura ob ogledu jame je bila med 5 in 10 °C.

Udeleženci: Matej Kravanja, Kristjan Rešaver in Teo Zalar

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja