Mejame

posted in: Raziskovanje | 0

dolžina: 345 m
globina: 173 m

Opis jame:

Ob zahodnem robu Brkinov pritekajo z 2 km2 velikega porečja na fliših na Divaški kras tri ponikalnice, od katerih je najpomembnejši Golobert. Pri srednjih vodah ponikne takoj, ko doseže apnence, visoke vode pa odtekajo skozi 200 m dolgo kanjonsko slepo dolino v apnencih z do 20 m visokimi stenami do spodmola, v katerem je vhod v občasno ponorno jamo Mejame, imenovano tudi Med jamah ali Medjame. V spodmol oziroma Vhodno dvorano pripelje tudi brezno s površja. Takoj za Vhodno dvorano je za stopnjo še dvorana, ki se na površje odpira s tremi brezni. Od tod pa do Končne dvorane, v kateri je v sifonsko jezero, vodi enoten rov s stopnjami, kotlicami in jezerci. Jama ima hidrološko povezavo s sistemom Škocjanskih jam. (vir: Ias, 1997)

Foto: Kristjan Rešaver

Akcija: V ponedeljek, 30. avgusta ob 20.00 smo se kljub nekoliko slabšem vremenu spustili v vodno jamo Mejame pri Danah pri Divači. Vhod v jamo je bil nekoliko neprijeten saj so nas obkrožala gnijoča trupla živine, katero mečejo lokalni kmetje skozi brezno v jamo. Kosti in neprijeten vonj po crkovini so nas spremljali preko cele jame.

V glavnem rovu je veliko manjših a dokaj globokih (130 cm) škavnic preko katerih vodi pot. Na koncu vsake škavnice (po nekaterih podatkih jih je 32) nas čaka 2-3 meterski spust nato nekaj metrov rova in spet škavna. Tako si sledijo v nedogled. Tukaj je voda precej hladna zato je priporočeno imeti neoprem ali vsaj topla oblačila in kozarček šnopčka. V zadnjem delu jame nas čakajo trije 20 – 30 meterski spusti preko slapov (poleti ponavadi tu ni tekočih voda). Na koncu jame se nahaja manjše jezero, ki kar kipi od življenja. Našteli smo namreč kar 14 dobro rejenih primerkov proteusa. Ogromno je tudi žab vseh velikosti, ki vegetirajo na peščenih plažah in čakajo da prileti mimo kak albino komar. Naleteli smo tudi na pajke, jamske kobilice, pijavke, stonoge, in še in še nenavadnih žuželk, ki bivajo v muljnatih tleh po gnilobi smrdečega jezera.

Ob povratku smo jamo še rezopremili in posneli nekaj fotk, tako da se je ekskurzija zavlekla na 6 ur. Zunaj smo bili po 2 uri zjutraj. Nadvse zanimiva in vodnih užitkov polna ekskurzija se je, če odštejemo nakaj nepotrebnih padcev, ki bi se mimogrede lahko končali tragično, končala srečno in uspešno!!

Foto: Borut Lozej

Udeleženci: Lozej Borut, Kravanja Matej, Bernetič Miha

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja