Kačna jama – 20 km rovov!

posted in: Kačna jama, Raziskovanje | 0

Raziskovanje Lamskega rova

Med 11. in 20. julijem 2019 je že štirinajsto leto zapovrstjo potekala mednarodna raziskovalna ekspedicija v Kačni jami. Odpravi čeških jamarjev iz Brna in madžarskih jamarjev z Budimpešte, sta se pridružila tudi divaška jamarja Aljoša Krivec in Mario Benkoč.

Letošnja odprava je bila osredotočena na raziskovanju Lamskega rova, ki je bil odkrit septembra 2018. Dobra 2 km dolg rov, s prečnim prerezom dimenzij 15 x 10 m, poteka nad nivojem podzemne Reke in se širi od Kokodrilov na severovzhod. Po njem se pretaka do sedaj nepoznani potok s stalnim pretokom cca. 20 l/s. Potok se v slikovitem 30 m slapu zliva etažo niže v rov s podzemno Reko. Gledano glede na površje se rov vije pod Divačo – od bencinske postaje, mimo knjižnice do cerkve in proti “borovcem”.

Tomáš Roth, član ZO ČSS 6-19 Plánivy in vodja raziskav, je sporočil, da je dolžina rovov Kačne jame z novimi odkritji presegla 20 km!

Nekaj odlomkov iz odprave si lahko ogledate na spodnji povezavi:

Podrobneje bomo odpravo predstavili v kratkem, do takrat pa si lahko več preberete na spletni strani ZO ČSS 6-19 Plánivy.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja