Jama v Bukovniku

posted in: Jama v Bukovniku, Raziskovanje | 0

Plezanje kaminov – tretje raziskovanje

3. december 2017

Uvodoma smo Sitka, Mario, Luka in zapisnikar preiskali površje nad Jamo v Bukovniku ter izvedli praktični prikaz merjenja jam v okviru društvene jamarske šole. Dobro uro kasneje, ob 12.15 h smo se zadnji trije spustili v jamo.

foto: Mario Benkoč in Matej Kravanja

 

Ob 14.00 h je Luka pričel s prečenjem s Police razsvetljenja navzdol po češki plezalni liniji. Sledil je zateznim sidrom, ki so jih pustili češki plezalci in s tem opremljal plezalno linijo od vrha navzdol. Tri sidra so bila zavrtana v dokaj horizontalni liniji in blizu drug drugemu, četrto je bilo 5 m nižje, na trebuhu sigove zavese. Do tu je Luka potreboval 20 minut. Sledil je spust v poč na severni strani brezna. Ta je s police zgledala kot potencialno ugodno mesto nadaljevanja jame. 

foto: Mario Benkoč in Matej Kravanja

V poči je Luka hitro našel 5 zatezno sidro, kar je pomenilo, da so jo naši predhodniki že raziskali. Z Mariom sva se spustila za Luko v poč, medtem pa je on nadaljeval z opremljanjem smeri po razu proti dnu. Tako v poči kot v razu sva med spuščanjem stikala za morebitnimi nadaljevanji, vendar razen dveh krajših horizontalnih razcepov v razu nisva opazila.

foto: Mario Benkoč in Matej Kravanja

 

Sledil je ponoven vzpon na Polico razsvetljenja po novi plezalni liniji in njeno preopremljanje v spodnjem delu. Ob 16.15 h smo se s police spustili v Spodmol in zaključili z današnjimi aktivnostim.  

Udeleženci: Mario Benkoč, Luka Biščak, Matej Kravanja, Sitka Tepeh. 

Zapisnikar: Matej Kravanja

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja