Jama Podstraža

posted in: Raziskovanje | 0

Raziskave v vhodnem breznu

V ponedeljek popoldne smo se odpravili v jamo. Vanjo se je prvi spustil Miha ravno v času, ko se je na površju razbesnela nevihta. V breznu je naredil dva preklopišča in naju počakal na polički, kjer brezno seka horizontalni rov. Sledila sva mu s Kristjanom. Na spodnji tretjini vhodnega brezna smo našli kar pet manjših, lepo zasiganih dvoranic, ki se horizontalno širijo, vendar se ne nadaljujejo v rov.

Lega jame

Po raziskovanju vhodnega brezna smo se preusmerili na jašek v dvorani, ki se preko ožin nadaljuje v 11 m globoko brezno. Tu se jama nadaljuje v vzporednem breznu sodeč po kotaljenju kamna še vsaj 5m globoko. Najprej smo razširili ožine na prehodu iz jaška v brezno, ki pa je še vedno kar ozko. Nato sva s Kristjanom razširila še ožino na dnu brezna in se prebila v vzporedni rov. Žal dlje zaradi ozkega vertikalnega rova nisva mogla. V prihodnje bo tu potrebno nadaljnje širjenje ožin. Upanje na nadaljevanje rova nam vliva prepih, ki veselo vije skozi ožine, čeprav so ostali dihalniki v tem letnem času povsem zamrli.

Jama Podstraža

Kasneje je Kristjan poslikal še nekaj slik. Med slikanjem smo naleteli na kosti. Glede na to, da je bil današnji vhod v jamo do nedavnega zaprt, domnevamo da so v jamo morale priti po drugi poti. Ta je bila mogoča le preko rova, kjer je danes podor. Tako lahko ocenimo, da so kosti zelo stare! Na površje se je povzpel najprej Miha, sledila sva mu s Kristjanom.

Tako jama še kar ni do konca raziskana. Uspelo nam je raziskati zanimive dvoranice, ki se kot lože odpirajo v vhodnem breznu. Perspektivni del pa je vsekakor vzporedno brezno iz katerega veje prepih, tudi ko so drugi dihalniki v okolici mirni. Akcija se je končala uspešno v poznih večernih urah.

 

Ekskurzije so se udeležili: Kristjan Rešaver, Miha Bernetič in Matej Kravanja

Foto: Kristjan Rešaver

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja